Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Problem za vlasnike starijih automobila od naredne godine

2019-11-17
19:49
2019-11-18
17:51
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji će automobili, koji nemaju odgovarajući ekološki standard biti posebno obeleženi.

Po mišljenju stručnjaka, Srbija ima najstariji vozni park u Evropi. Ispitivanja pokazuju da je devedeset odsto vozila na ulicama starije od 10 godina. Emisija gasova biće kontrolisana od sledećeg leta, što bi moglo dovesti do dodatnih troškova za vlasnike starijih vozila. Procenjuje se da u slučaju strožijih tehničkih kontrola, oko 800.000 vozila neće proći test.

Zaposleni na auto pijacama u Srbiji kažu da se prodaje dvostruko više polovnih automobila nego što je potražnja. Po mišljenju nadležnih, do kraja godine će u Srbiju biti uveženo skoro 100.000 automobila.

Na subotičkoj pijaci polovnih automobila ima mnogo posmatrača, ali je kupaca malo. Prodavci se žale. Ištvan Fajfer prodaje svoj automobil star 22 godine, koji ima Euro 3 motor: „Treću nedelju sam ovde, ali posao je veoma loš. Kupaca je malo, dakle ljudi nemaju novca ili ne znam šta nije u redu. Malo je onih koji su zainteresovani, pogotovo sada kad dolazi zima. U proleće i tokom leta situacija je bolja, tada je bolja prodaja. "

Od 21. jula naredne godine automobili će na tehničkom pregledu biti testirani na emisiju štetnih gasova, pa se očekuje da mnogi polovni automobili, koji imaju Euro 3 motore, neće proći test, prenosi javni servis Srbije.

Stanislav Biljanski se na subotičkoj auto pijaci raspitivao za marke Volksvagen ili Fiat sa malom potrošnjom. Za njega je takođe važan kriterijum, da za vozilo delove može nabaviti jeftino. Za ovu kupovinu je izdvojio od 3 do 5 hiljada evra.

Stanislav Biljanski, Subotica: „Da ne bude stariji od deset do dvanaest godina. Euro 3 naime izbacuju  potpuno. Neće se moći čak ni registrovati, zato je i to važan kriterijum. Trebao bi da bude najmanje Euro 4, ali još bolje Euro 5. Prvo ja pogledam automobil, a nakon toga zovem automehaničara, koji poveže svoje uređaje kako bi napravio kompjuterski pregled. To sve pokaže."

U Srbiji se od 2020.godine planira zabrana uvoza automobila sa Euro 3 i Euro 4 motorima, odnosno vozila koja su starija od 10 godina, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Očekuje se takođe da će biti uveden test, nakon kojeg će automobil koji bude imao loše ekološke pokazatelje i na taj način ne bude imao odgovarajuću ekološku klasifikaciju, dobiti posebnu nalepnicu. Sa takvim vozilima neće biti dozvoljeno kretanje u gradu, u slučajevima kada je zagađenje vazduha veliko, sve dok je na snazi upozorenje o lošem kvalitetu vazduha.

auto
Euro 3

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije