Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Procvat proizvodnje i prerade bobičastog voća u Srbiji

2018-12-16
19:31
Forrás
Pannon RTV
Međutim i tradicionalne sorte donose značajan prihod za zemlju – čulo se u subotu na savetovanju za voćare održanom na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Zainteresovani su slušali stručna predavanja o budućnosti sektora voćarstva. Na kvalitet ploda uveliko utiču klimatski uslovi ali se uvek moraju pratiti nove tehnologije – rekao je Marko Princip, koji je iz Temerina stigao na događaj. “Iz tog razloga smo podigli mrežu za zaštitu od leda preko voćnjaka, jer na taj način možemo na tržište ponuditi neoštećeno voće. Tu ne mislim samo na višnje nego i na drugo voće.”

Stručnjaci kažu da je sadnja bobičastog voća u Srbiji u procvatu, ali još uvek je drugo voće, poput izvoza jabuke, najveći izvor prihoda koji je prošle godine dostigao 600 miliona dolara.

“Jabuka sada ima vrlo dobru, evropsku cenu, trenutna cena od 30-40 centi bi trebala biti prihvatljiva za naše proizvođače. Sa ovom cenom, u nedostatku hladnjače dobit može biti oko 3000 evra ali ako imaju hladnjaču dobit je oko 6500 evra“ naglašava profesor Zoran Keserović.

2017. godine je Vlada Srbije pružila finansijsku bespovratnu pomoć od 196 miliona dinara za 22 udruženja, a ove godine je njih 72 dobilo materijalnu podršku – izjavila je Tijana Nešić. Saradnica u Kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj je dodala: “Naša podrška se koristi za kupovinu mašina i uvođenje sertifikata za bezbednost hrane i drugog, kako bi se zadovoljili potrebni zahtevi EU i svetskog tržišta. Naši proizvođači će biti konkurentniji i lakše će se održati na tržištu.”

Na stručnom savetovanju bilo je reči i o instalacionim tehnologijama i opcijama podrške. Voćari su imali mogućnosti razmene  iskustva sa srpskim i stranim stručnjacima.

voće

Najnovije

Najčitanije

Izgorela porodična kuća u Malom Iđošu

Nakon što je izbio požar vezan za grejni kazan, izgoreo je krov, a glava porodice je umro pod za sada nerazjašnjenim okolnostima. Svaka podrška dobronamernih ljudi može da pomogne porodici Čeke.