Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Promene na čelu „Mađar soa"

2019-05-17
15:32
2019-05-17
23:14
Forrás
Pannon RTV
Mađarski nacionalni savet izabrao je Jožefa Limburgera za novog predsednika Tela ovlašćenih lica „Mađar soa". Lukač Ujhelji je 7. maja podneo ostavku na ovu funkciju.

U Subotici je održana sednica Mađarskog nacionalnog saveta na kojoj je diplomirani pravnik Jožef Limburger izabran za predsednika Tela ovlašćenih lica izdavačke kuće „Mađar so"., pošto je Lukač Ujhelji najavio ostavku na to mesto nakon dva mandata.

Na današnjoj sednici MNS je dao svoje mišljenje u procesu izbora direktora u više obrazovnih institucija, kao i članova školskih odbora. Osim toga, Savet je glasao i o konkursima iz oblasti informisanja koje su raspisale lokalne samouprave i iznelo svoje mišljenje povodom davanja imena ulica u Novom Kneževcu, Apatinu i Bečeju.

Lukač Ujhelji, predsednik Tela ovlašćenih lica izdavačkog preduzeća „Mađar so" je u pismu od 7. maja obavestio Jene Hajnala da ne može da ispuni preuzete obaveze, te da podnosi ostavku na funkciju. Prema njegovom objašnjenju, između ostalog i zbog toga što sa direktorom nije uspeo da se sporazume o povećanju prosečne novinarske zarade sa 45 na 60 hiljada dinara. Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta prihvatio je ostavku.

Na sednici MNS-a Ferenc Žoldoš, predstavnik Mađarskog pokreta tražio je da se pročita pismo jer odluku ne donose članovi Odbora, već članovi nacionalnog saveta, i zbog toga treba da budu upoznati sa njegovim sadržajem. Na sednici su na osnovu zahteva upoznati sa sadržajem pisma. U njemu je bilo reči i o tome da je „Mađar so" dobio sredstava za infrastrukturno opremanje, ali ono nije ostvareno, i Lukač Ujhelji je i to prigovorio.

„Mađar so" decenijama nije dobio novac za infrastrukturni razvoj i ovo je veoma bitno, ali jednako je važno i to da „Mađar so" zadrži svoje novinare. U ovom slučaju smatram da su primedbe Lukača Ujheljija opravdane i vredne rasprave" rekao je Ferenc Žoldoš, član MNT-a (Mađarski pokret).

Jene Hajnal, predsednik MNS-a je u objašnjenju rekao da se „Mađar so" čiji je MNS osnivač, ali i kao preduzeće koje finansira država nalazi u posebnom položaju, i na njega se odnosi zabrana zapošljavanja kao i ograničenje visine zarade. „Između rukovodstva „Mađar soa" i Tela ovlašćenih lica pojavilo se pitanje poverenja u vezi čega sam morao da donesem odluku i predlog, jer je i Telo ovlašćenih lica bilo jednostrano. Možemo da raspravljamo o tome kolika je plata u „Mađar sou", i mislim da bi za to bilo potrebno da direktorica donese spisak prosečnih zarada i sve one poslove koji su potrebne, jer ovo je jedno teorijsko gledište, a postavilo se pitanje postizanja određenog cilja".

Savet je većinom glasova prihvatio da diplomirani pravnik Jožef Limburger bude novi predsednika Tela ovlašćenih lica izdavačkog preduzeća „Mađar so".

Tokom sednice MNS-a prihvaćen je izveštaj o radu Obrazovnog i kutlurnog centra „Knesa" iz Kanjiže u 2018. godini. Savet je dao mišljenje i u procesu izbora direktora i članova školskih odbora brojnih obrazovnih institucija.

Marta Petkovič, članica MNS-a tražila je da se odobri odluka Izvršnog odbora o izdavanju jednog udžbenika i priručnika. Osim toga, izvestila je o više udžbenika čije prevođenje i stručna procena je u toku.

Mađar So
Mađarski Nacionalni Savet
Lukač Ujhelji
Jožef Limburger

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije