Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Proširuje se prihvatni centar za migrante u Somboru

2022.11.08
16:00
2022.11.08
19:35
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući prisustvu policije značajno je manje incidenata na prostoru prihvatnog centra nego ranije. U centru grada u zapadnoj Bačkoj ipak primetan je veliki broj ilegalnih migranata.

Procena je da je u Somboru, odnosno na prostoru zapadne Bačke i dalje prisutno nekoliko hiljada migranata, mada je u somborskom prihvatnom centru došlo do blagog smanjenja njihovog broja jer ih uglavnom taksisti prevoze do Subotice i Horgoša. Novi migranti neprekidno stižu u Sombor, uprkos tome što je mnogo ilegalnih migranata koji su tek pre nekoliko dana stupili u Srbiju, i smeštaju se u prihvatnom centru u gradu u zapadnoj Bačkoj pre nego što krenu dalje ka mađarskoj granici.

Jedan od migranata našoj ekipi je rekao da stanuje u prihvatnom centru iako nije registrovan. „Nisam dobio hranu. Nemam kartu, nisam registrovan. Paklena je situacija tamo unutra. Nije lako. Ali ipak, stvarno sam tu u kampu.“

Centar Sombora pun je migranata. Tokom pre podneva većinom posećuju restorane brze hrane, kupuju na kioscima i prolaze gradskim korzoom u manjim ili većim grupama.

Jedan migrant iz Sirije naglašava da se nalazi u prihvatnom centru sa svojim drugarima, ali da nema dovoljno kreveta: „Došao sam iz Sirije, idem za Nemačku. Ove migracije su u nadi boljeg života, jer u Siriji već 12 godina traje rat.“

Reka Hajnal iz Telečke svakog dana donosi u obdanište u Sombor svoju ćerkicu. Nije izmirena sa situacijom koja vlada u centru grada.

„Uopšte se ne osećam sigurno, naprotiv, nakon što se smrkne, uopšte ni ne dolazimo. Osim kada i suprug dođe samnom, jer jednostavno ova situacija je neizdrživa, jako ih je mnogo. Posebno obraćaju pažnju na žene i malu decu, i to se neprestano vidi.“

Procenjuje se da se u pograničnim naseljima u Vojvodini i okolini trenutno nalazi između šest i osam hiljada ilegalnih migranata.

migranti
prihvatni centar
Sombor

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:04

Bazar zdravlja u Bezdanu

Ultrazvučni pregledi, kompletna krvna slika, pregledi dijabetičara, EKG pregledi – ove preglede su u Bezdanu obavili specijalisti Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ u Somboru u sklopu novog programa.

Najčitanije

Kobasicijada u Belom Blatu

Uprkos vetrovitom i kišnom vremenu, više hiljada ljudi je posetilo Belo Blato povodom IX Kobasicijade u tom mestu.