Ugrás a tartalomra

Proslava Dana grada u Novom Sadu

2024.02.01
12:07
2024.02.01
17:04
Forrás
Pannon RTV
Novosadska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara je takođe obeležila Dan grada Novog Sada.

Dan grada Novog Sada Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara proslavila je po 23. put.

Anamarija Viček, predsednica Gradske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara u Novom Sadu: „Ovu manifestaciju uvek organizujemo jedan dan pre prave, zvanične godišnjice. Dakle ovaj praznik uvek obeležavamo 31. januara. Za nas je veoma važno da osetimo podršku ne samo grada, zbog toga što je ovde prisutan i gradonačelnik, već se ovde pojavljuju i funkcioneri Saveza vojvođanskih mađara, koji nam svojim prisustvom daju do znanja da ceo Savez vojvođanskih Mađara, čitava zajednica stoji pored Novosađana, stoji iza Novosađana.”

Na svečanosti su, između ostalih, govorili Gabor Zag, zamenik gradonačelnika mađarskog grada Pečuja, kao i Jožef Mađar, ambasador Mađarske u Beogradu. U svom govoru ambasador je rekao: Važno je sačuvati i prenositi dalje vrednost zajedništva.

Na manifestaciji se Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, prisetio Ištvana Pastora, koji je, prema njegovim rečima, bio veliki prijatelj Srbije i Novog Sada i koji je, prema njegovim rečima, učinio mnogo za dobre odnose srpskog i mađarskog naroda. Milan Đurić je pored toga govorio i o razvojnim projektima u gradu Novom Sadu koji se odnose i na Mađare.

„Prošle godine smo u junu mesecu završili Kulturni centar „Petefi Šandor”. „Petefi” je ušao, takođe, i u okvir mreža kulturnih stanica Novog sada, među 12 kulturnih stanica koliko Grad Novi Sad ima za sada. Takođe i ovo pozorište, Novosadsko pozorište, gde se sada nalazimo, pomažemo preko Gradske uprave za kulturu.”

Tradicionalno, na manifestaciji su uručene i nagrade za izvrsnost. Porodica Tarjan iz Novog Sada je dobila priznanje za dostignuća u oblasti sporta, a student Sabolč Erdei u oblasti nauke.

„Veoma sam srećan zbog ovog priznanja. Veoma sam srećan zbog toga što se rad koji sam započeo još u srednjoj školi na kraju isplatio.”

Dr Balint Pastor, vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, na svečanosti je rekao: Novi Sad je jedan od centara Mađara u Vojvodini, pa je zbog toga veoma važno da ovde postoje odgovarajući uslovi za život, kao i da se realizuju ulaganja značajna za očuvanje i razvoj ovdašnjih Mađara.

On je naglasio da će u narednom periodu biti obnovljena i zgrada sedišta „Mađar So”-a, u kojoj će biti smešteni jaslice, muzej štampe i konferencijska sala. Savremeni sadržaji koji su svakako potrebni u 21. veku - dodao je dr Balint Pastor.

„Veoma je važno da veliki broj nacionalnih zajednica ovde živi u miru i da se poštuju svačija prava. Još uvek nismo odustali od podizanja spomenika svim nevinim žrtvama ‘44.godine. Učinićemo sve da se ove godine ostvari ovaj cilj, na koji novosadski Mađari, sasvim opravdano, čekaju već decenijama.”

Publika je imala priliku da pogleda i jedan odlomak iz predstave „Bilo jednom u Novom Sadu”, u režiji Andraša Urbana, a na svečanosti je nastupio i hor Studentskog doma„Evropa” iz Novog Sada.

dan grada
Novi Sad
SVM
Anamarija Viček
Milan Đurić
Ištvan Pastor
dr Balint Pastor

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

U Kanjiži – 1.200 plesača na sceni

Plesno takmičenje 31. Euro Show Dance festival održan je u Kanjiži. Za nadmetanje su mogli da se prijave svi stilovi moderne igre, nezavisno od uzrasta.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.