Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Prošlost škole u Gornjem bregu u slikama

2020.03.11
19:32
Forrás
Pannon RTV
Istureno odeljenje „Čokonai Vitez Mihalj" osnovne škole „Petefi Šandor" u Gornjem bregu obeležilo je 150 godina.

Ovim značajnim povodom otvorena je prigodna izložba pripremljena od materijala Istorijskog arhiva u Senti koji prati istoriju obrazovanja u Potisju u proteklih vek i po.

Izložba je otvorena uz prigodni učenički program.

Ištvan Fodor, koji je dao ideju za izložbu kaže da je prva školska zgrada podignuta 1870-te godine, a razvojem obrazovanja bilo je potrebno njeno proširenje. To se i dogodilo sredinom 20. veka. Ištvan Fodor kaže: „Prva zgrada imala je svega dve učionice i deca su dotle išla u školu dok nisu naučila da pišu, čitaju i osnovne računske radnje i nakon toga bi je završili. Postojala su dva razreda. Različiti uzrasti, deca  od šest do 12 godina išla su u jedan razred. Prva generacija koja je završila osam razreda, ukoliko se dobro sećam, napustila je školu u školskoj 1953/54. godini."

Pannon RTV

U programu razvoja školstva opštine Senta važnu ulogu imaju seoske ustanove, jer u životu male zajednice obrazovanje ima sve veću ulogu.

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta je naglasio: „Ne treba zaboraviti koliko je škola važna institucija u životu sela. Ova izložba potvrđuje da kako se razvijalo selo, tako se sa njim razvijala i škola. Važno je da se setimo, da znamo odakle dolazimo i da vidimo gde pripadamo."

Materijal za izložbu je iz privatnih zbirki, odnosno iz fonda Istorijskog arhiva Senta.

Čokonai Vitez Mihalj
Petefi Šandor
Gornji Breg

Slične vesti

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.