Ugrás a tartalomra

Protestna vožnja traktora – bez dogovora između Vlade i poljoprivrednika

2023.05.16
17:11
2023.05.17
08:16
Forrás
Panon RTV
U Subotici su se u podne kod Hipodroma okupili poljoprivrednici i traktorima došli do Gradske kuće gde su ih parkirali u Štrosmajerovoj ulici.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice rekao je da ukoliko Vlada Srbije ne udovolji njihovim zahtevima, traktori će ostati na ulici do četvrtka.

Poljoprivrednici iz Male Bosne, Ljutova, Verušića, Žednika, Gornjeg Tavankuta, Đurđina okupili su se na svojim radnim mašinama u utorak pre podne kod Hipodroma, a pridružile su im se i nezadovoljne gazde iz Šupljaka i sa Kelebije.

U vijugavoj koloni poljoprivrednici su krenuli sa 30 traktora celom dužinom Somborskog puta ka centru Subotice, i tu su, u blizini Gradske kuće, u Štrosmajerovoj ulici parkirali svoje traktore.

Nezadovoljni paori protestuju ne samo u Subotici, već i u Inđji, Požarevcu, Šapcu, Zrenjaninu i Novom Sadu. Poljoprivrednici su jedinstveni u zahtevima i sedam poljoprivrednih udruženja Srbije formulisalo ih je u osam tačaka. Sa njima su u ponedeljak upoznali Anu Brnabić, predsednicu Vlade, koja je nakon sat i po razgovora napustila sastanak i od osam zahteva samo za jedan je mogla dati paorima zadovoljavajući odgovor. Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice nabrojao je neke od zahteva.

„Tražimo da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, da subvencija po hektaru bude 300 evra, da se ukine ograničenje do 20 hektara, i da bude kao što je i ranije bilo za 100 hektara“ rekao je Miroslav Matković.

Poljoprivrednici smatraju da su stočari u najvećem problemu.

„Dobili smo novi cenovnik za mesec dana u kojem je osnovna cena mleka niža za dva dinara i 10 para. Mogu da kažu da daju stimulaciju, mogu da kažu da ne treba mleko, ako hoće za 39 dinara, mi ćemo otkupiti mleko. Država treba da zaustavi veliki uvoz mleka, ima previše mleka u pravu, a ljudi ni ne znaju šta konzumiraju. To mleko ima 2,8 odsto mlečne masti i u radnjama košta 131 dinar“ kaže Marko Peić Tukuljac.

Izrečeno je mnogo žalbi jer su poljoprivrednici veoma nezadovoljni.

„Ne samo da su izneverili poljoprivrednike, već i narod, prevare i građane koji kupuju hleb i kifle. Prošle godine pšenica je bila 36 dinara, a država je prodaje za 40 dinara. Trenutno je ove godine pšenica 20 dinara, a hleb je 95 dinara, a kifla 50 dinara. Uvozno mleko je smeće, a naša proizvodnja se zaustavlja, ne zaustavlja se, uništa se, nestaće. Uskoro ćemo krave moći da vidimo samo u zoološkom vrtu. U ovakvoj državi nema smisla dalje raditi“ kaže Vinko Stantić.

Poljoprivrednici kažu da će do četvrtka ostati u centru Subotice, a ako vlada Srbije do tada ne udovolji njihovim zahtevima proteste će nastaviti u Beogradu, zajedno sa ostalim poljoprivrednim udruženjima Srbije.

protest
tratkor
poljoprivrednik
Subotica

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije