Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Proverili smo funkcionisanje kovid propusnica u praksi

2021.10.24
15:52
2021.10.24
17:33
Forrás
Pannon RTV
Noćni život posle 22 časa može da se odvija samo uz kovid propusnicu.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

U subotu uveče je na snagu stupila mera, koju su odobrili krizni štab i Vlada Srbije, prema kojoj je pristup noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima nakon 22 časa, moguć tek nakon prikaza kovid propusnice. Ni vlasnici ni gosti nisu zadovoljni zbog toga.

Onima koji od 22 časa žele da uđu u ugostiteljske objekte i noćne klubove biće potrebna kovid propusnica. Dakle, oni koji su primili drugu i treću dozu vakcine protiv korona virusa i o tome mogu prikazati validni dokument mogu ući unutra u noćne klubove ili zatvorene prostore ugostiteljskih objekata. Takođe moraju prihvatiti pri ulasku i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili atigenski test ne stariji od 48 sati. Osim ovih dokumenata, svi tamo moraju imati kod sebe i ličnu kartu.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Prema rečima Norberta Cindela, virus se širi danju na isti način kao i noću. Ne razume zašto je potrebna kovid propusnica da bi osoba otišla u noćni život ili da sedi u restoranu.

"Malo mi je smešno u smislu da, ako dobro znam ova mera se odnosi na vreme od 22 časa do 1 posle ponoći, ali tokom poslepodneva se može ići bilo gde. Na primer, sutra možete otići na fudbalsku utakmicu. Tamo prisustvuje i do 30.000 ljudi, možda i nije u tolikom broju, ali ima ih dosta, a još uvek možete ići bilo gde tokom dana."

Gosti su odlazili iz jednog od kafića u centru Subotice. U 22 sata osoblje je počelo čistiti i više niko nije mogao ući u prostoriju. Kafić je stajao prazan, a svetla su se polako gasila. Vlasnik je odlučio da ne rizikuje i nije hteo da pravi razliku između gostiju, radije je zatvorio.

Jožef Piontek, vlasnik kafića: "Informacije od strane države su vrlo slabe i vrlo retke. Ono što možemo da saznamo je samo preko interneta i iz toga zapravo ne možemo filtrirati prave odluke. Ova situacija je vrlo nepovoljna i neprihvatljiva za sve ugostitelje širom Srbije. Preduzećemo mere protiv svega ovoga."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

U gradu ima i ugostiteljskih objekata koji su ostali otvoreni tokom svog uobičajenog radnog vremena. Ovde je vlasnik razmišljao da će još neko vreme posmatrati razvoj situacije, kako će se odvijati kontrola, pa će na osnovu toga kasnije razmisliti hoće li i on zatvoriti objekat u 22 časa.

Za Olivera Vicaija postoji mnogo pitanja na koja nema odgovora.

"Šta je sa onim koji je stigao pre 21 sat? Ili šta je sa mojim radnicima koji su vakcinisani, a koji nisu? Onda oni koji nisu vakcinisani više ne mogu raditi nakon 10 sati? Ili dostava koju vršimo do 23 sata, kuhinja ne može raditi ako kuvar nije vakcinisan? Dakle, to otvara toliko pitanja da nemamo pojma kako će to biti."

Oko 23 časa naša ekipa se susrela sa komunalnim policajcima koji su verovatno pregledavali noćne klubove i ugostiteljske objekte. Inače, ovaj vikend samo upozoravaju, ali od ponedeljka će se kažnjavati od strane osoba koje idu u kontrolu. To bi moglo da znači novčane kazne od stotinu hiljada dinara za pravna lica i preduzetnike, dok će 5.000 dinara biti manje u novčaniku za nekoga ko se nalazi bez kovid propusnice, u objektima gde je ona neophodna. Stoga svako treba dobro da razmisli hoće li se pridržavati pravila ili ne.

kovid
propusnica
noćni klub
ugostiteljski objekti

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije