Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

„Pupljenje" u Bečeju

2021-01-23
17:51
Forrás
Pannon RTV
Sinoć je u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor" u Bečeju održan svečani program pod nazivom „Pupljenje", povodom Dana mađarske kulture. U okviru predstave publika je mogla da dobije uvid u poeziju i ljubavni život Lerinca Saboa.

Lerinc Sabo i njegove ljubavi oživeli su na sceni Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor" u Bečeju. Produkciju pod nazivom „Pupljenje" pripremilo je dvoje glumaca iz Bečeja: Žofija Mađar i Zoltan Rokuš. Glumica, koja je na početku svoje karijere, u ovoj predstavi igra dve pesnikove ljubavi.

Žofija Mađar, glumica Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica: „2020. godine je bila 120. godišnjica rođenja Lerinca Saboa, i tako se rodila osnovna ideja da se bavimo sa njim i sa njegovim veoma zanimljivim i raznovrsnim ljubavnim životom."

U svom svečanom pozdravnom govoru, Emeše Đere Dečov, članica Mađarskog nacionalnog saveta, podsetila je da Dan mađarske kulture obeležavamo 22. januara, jer je 1823. godine Ferenc Kelčei, tog dana, pročistio rukopis Himne.

„Znamo, volimo i želimo da se sećamo tog dana, jer on pruža okvir za naše raznoliko kulturno postojanje. Dokazuje da imamo poreklo i postojanje, imamo prošlost, imamo sadašnjost, i što je najvažnije: imamo budućnost."

Velika sala Kulturnog društva u Bečeju, već dugo nije imala toliko gledalaca kao sinoć.

Igor Kiš, član predsedništva Mađarskog kulturnog društva „Petefi Šandor" u Bečeju: „Ovo je za nas veoma važno, jer je sa jedne strane to tradicija, a sa druge, nakon jednog uvakvog perioda, pogođenog epidemijom, ljudi postaju još gladniji za kulturom, pa je interesovanje još veće."

Dvoje umetnika iz Bečeja žele da „Pupljenje" prikažu što većem broju gledalaca.

Pannon RTV/Rácz László

Zoltan Rokuš, glumac Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica: „Postoje planovi da preko Narodnog pozorišta Subotica predstava stigne u Budimpeštu, ali naravno, dok god traje ovakva situacija, to je nepredvidljivo. U zavisnosti od svega ovoga, želimo da predstavu odnesemo u razna mesta, domove kulture, pa možda i u škole širom Vojvodine."

Organizaciju događaja su podržali mađarska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice-nacionalne manjine, a organizatori su Kulturno društvo i Mađarsko pozorišno udruženje „Perem".

Slične vesti

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.
14:51, Frissítve: 16:40

Novi rast cena goriva

Cene goriva u Srbiji su povećane, a očekuju se i dalja poskupljenja. Akcize na gorivo su u zemlji porasle 15. februara, to je jedan razlog, dok je drugi rast cene nafte na svetskom tržištu.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".

Vakcinacija u Senti dobro napreduje

I u Senti se vakcinacija protiv korona virusa odvija brzim tempom. Skoro 20 odsto građana već je primilo vakcinu. To znači blizu 3000 stanovnika, a danas je vakcinisano još 300 pacijenata.