Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Računarska oprema za Osnovnu školu „Feješ Klara" u Kikindi

2022.02.09
17:59
2022.02.09
18:08
Forrás
Pannon RTV
Ova škola ima izuzetan značaj na obrazovnoj mapi Mađara u Banatu. Na teritoriji grada se obrazovanje na mađarskom jeziku odvija samo u ovoj školi.
Pannon RTV/Lukács Attila

Ova obrazovna ustanova, koja ima tradiciju dugu dva veka, od nedavno je, zahvaljujući podršci Fondacije „Betlen Gabor" iz Mađarske, bogatija za novu računarsku opremu.

Zbog epidemijske situacije, škole se spremaju za još jedan raspust, ali se svi nadaju da ova iznuđena situacija neće još dugo trajati. Tako ni u Osnovnoj školi „Feješ Klara" u Kikindi, koja predstavlja ustanovu od posebnog značaja za Mađarski nacionalni savet.

Hermina Čemere, direktorka Osnovne škole „Feješ Klara", Kikinda: „Škola je osnovana 1812.godine, i tada je nosila ime Rimokatolička narodna škola. Škola spada među najstarije obrazovne ustanove. Nakon njenog osnivanja, u prvim decenijama, nastava se odvijala u nekoliko objekata širom grada. Ova školska zgrada je sagrađena 1896.godine, tako da se u njoj nastava odvija već 126 godina."

Pannon RTV/Lukács Attila

Ova dvojezična ustanova ove školske godine ima 218 učenika i 54 zaposlenih. Pedesetoro dece uči na mađarskom nastavnom jeziku. Nastava se odvija u savremenim uslovima, a tome je doprinela i Fondacija „Betlen Gabor".

Hermina Čemere, direktorka Osnovne škole „Feješ Klara", Kikinda: „Prvi put je ove godine naša škola dobila podršku od Fondacije „Betlen Gabor". Dobili smo milion forinti. Od tog iznosa smo učionice opremili računarima, projektorima i držačima za projektore. Pored toga smo u jednoj učionici kupili i kompjuterski sto."

Pannon RTV/Lukács Attila

Škola ima šest đaka prvaka na mađarskom jeziku, a takođe šest đaka prvaka očekuju i na jesen.

Eržebet Savanović, učiteljica, Osnovna škola „Feješ Klara", Kikinda: „Ove godine vodim đake prvake. Ove školske godine imamo šest đaka prvaka. Ono što je zanimljivo jeste da četvoro dece dolazi iz mešovitih brakova, a dvoje iz čisto mađarskih porodica. Tome se veoma radujemo, da su deca iz mešovitih brakova ovde u mađarskom odeljenju."

Ranijih godina je bilo primera za to da su mađarski roditelji upisivali svoju decu u srpsku školu. Sada se može uočiti jedan drugačiji pristup. Inače, škola od nedavno ima i jednu biblioteku u kojoj ima i knjiga na mađarskom jeziku.

Računarska oprema
Feješ Klara
osnovna škola
Kikinda

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!