Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Raste cena kukuruza

2021.03.19
16:17
2021.03.19
17:46
Forrás
Pannon RTV
Cena kukuruza raste na dnevnom nivou, trenutno se isti može prodati po ceni od 24 dinara po kilogramu. Prema rečima stručnjaka, jedan od razloga za to je povećana potražnja za ovom žitaricom.

Većina poljoprivrednika prodala je kukuruz još prošle godine, nakon žetve. Jedan od razloga za to je sve veća rasprostranjenost ranih hibridnih sorti kukuruza među proizvođačima, koje sazrevaju početkom jeseni i mogu se prodati uz odgovarajući sadržaj vlage.

Eržebet Bata, predsednica Udruženja poljoprivrednika, Kanjiža: „70 odsto proizvođača ga je prodalo jesenas o okrunjenom stanju, jer je jesen bila suva, i kukuruz je mogao da se kruni u septembru. U poslednje vreme je među proizvođačima postalo veoma popularno da seju rane sorte kukuruza, i kao takav mogli su i da ga prodaju, ali po veoma niskoj ceni. Počeli su da ga otkupljuju po ceni od 14-14,5 dinara po kilogramu. Polako, kako su ga proizvođači predavali, tako je rasla i cena."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Proteklih dana se otkupna cena kukuruza sa odgovarajućim sadržajem vlage popela na 24 dinara. Prema rečima otkupljivača Bertalana Vajde iz Oroma, potražnja za ovom žitaricom je skočila, pa je zbog toga porasla i cena: „To je veoma dobra cena, za više od 50 odsto je skuplja nego obično, tako da proizvođači mogu tu da pronađu svoju računicu, dakle postoji profit. Možemo da predvidimo da to neće trajati zauvek, dakle ne treba da živimo u tom uverenju da će to tako funkcionisati dugi niz godina. Treba iskoristiti ovu priliku, ali takođe treba biti na oprezu, jer se situacija može obrnuti u bilo kom trenutku, i cena kukuruza može ponovo biti niska."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Prema navodima nadležnih, uskoro će početi i sklapanje predugovora za ovogodišnji rod, sa iznosom od oko 20 dinara za kilogram pšenice i 18 dinara za kukuruz.

kukuruz
cena
cene

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.