Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Raste potražnja za gotovinskim kreditima

2022.01.25
18:00
2022.01.25
18:06
Forrás
Pannon RTV
Interesovanje za gotovinskim kreditima beleži eksplozivni rast u Srbiji – kažu stručnjaci.

To je pokazatelj da je građanima potrebno više novca za život i rešavanje problema – kažu analitičari. Takođe, u bankarskom sektoru u toku je konsolidacija, banke se takmiče za klijente te su kreditni uslovi mnogo povoljniji nego ranije.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Prema zvaničnim podacima 61 odsto tekućih dugovanja u Srbiji čine gotovinski krediti. Razlog tome je što se mogu dobiti pod povoljnim uslovima i uz povoljne kamate. Oni koji uzmu gotovinski kredit kažu da ovu pozajmicu usmeravaju za kupovinu robe široke potrošnje, obnovu stanova ili kuća, eventualno za organizovanje nekog porodičnog događaja ili za odmor.

Đenđi Varvičko je već koristila mogućnost dobijanja povoljnog gotovinskog kredita. „Uzela sam ga za obnavljanje stana, nedavno sam ga uzela, pre nekoliko meseci. Meni je to pomoć jer mogu odmah da ga iskoristim, da pokupujem ono što mi je potrebno i da ga vraćam na rate."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Zoltan Balint je već 20 godina klijent iste banke. Za sada ne želi da uzme gotovinski kredit: „Pozvali su me iz banke i preporučili mi tu mogućnost, ali je takva situacija da ne želim to da koristim jer jako ne volim da dugujem. Upravo imam sada jedan kredit koji traje, i radujem se što ću ga se otarasiti, i ubuduće ne bih želeo da učestvujem u tako nečemu, ako baš ne moram."

Ekonomista Imre Zombori kaže da je referentna kamata sada rekordno niska. Banke su pune novca, zato su spustile kamatne stope da sa većim prometom zarade novac: „Referentne kamatne stope centralnih banaka u svetu, tako i u Narodnoj banci Srbije su na niskom nivou. Referentna kamatna stopa je u suštini jedna osnovna kamatna stopa koja određuje ostale kamate u privredi. Mogu da kažem da je prošle godine referentna kamatna stope Narodne banke Srbije bila 1,75 odsto, sada je 1 odsto, i u januaru, decembru su takođe doneli odluku da ostane 1 odsto. Kada je jeftina referentna kamata to je znak da centralna banka želi da oživi privredu, odnosno da ubrza protok novca."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U programu RTV Srbije Radojka Nikolić je rekla da je poput eksplozije poraslo interesovanje za gotov novac. Glavni i odgovorni urednik časopisa „Ekonometar" i „Biznis magazin" kaže da je zato primamljiv ovaj oblik kreditiranja jer nema ograničenja, svako troši novac na ono što želi.

„Ljudi uzimaju gotovinske kredite, što  uvek tumačim da im u zadovoljenju životnih potreba, u zadovoljenju životnog standarda nedostaje toliko novca. Dakle potreban im je novac za zadovoljenje životnih potreba. Malo ko uzima iz hira keš kredit, većina uzima zato što im je neophodno da završi i reši neki problem" rekla je Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica „Ekonometra" i „Biznis magazina".

Nikolić dodaje da kod uzimanja gotovinskih kredita teba obratiti pažnju ne samo na kamatne stope, već i na druge troškove uzimanja pozajmice.

kredit
banka

Najnovije

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.