Ugrás a tartalomra

Ratari mole za kišu, prema prognozama uveče se očekuju obilne padavine

2023.09.23
16:30
2023.09.23
16:39
Forrás
Pannon RTV
Suša u Vojvodini bi mogla značajno da se ublaži jer prema prognozama stižu obilne padavine. U proseku se očekuje 20-60 mm kiše, što može u velikoj meri da doprinese uspehu jesenje setve.

Kišobrani će biti potrebni u celoj zemlji, moguća je i kiša, pljuskovi i grmljavina.

Kišne oblake sa nestrpljenjem čekaju i poljoprivrednici iz Šupljaka, jer bez padavina ne mogu da započnu radove, odnosno jesenju setvu. Gornji sloj tla je na većini mesta gotovo potpuno suv.

Tibor Aladić, proizvođač, Šupljak: „Ako ne padne kiša, nećemo moći na vreme da obavimo jesenje poljoprivredne radove. To bi prvenstveno bila setva uljane repice. Ako se to ne dogodi tokom meseca septembra ili u prvim danima oktobra, onda možda više ni nećemo moći, a mnogi poljoprivrednici su planirali da seju uljanu repicu. To se do sada nije moglo sprovesti, niti se moglo pristupiti poljoprivrednim radovima, jer je zemlja toliko suva da se apsolutno ništa nije moglo obrađivati."

Ovogodišnji rod je stradao ne samo od suše, nego i od glodara. Uprkos poteškoćama, uspeli smo da završimo godinu sa prosečnim prinosima - kaže Gabor Kovač, poljoprivredni proizvođač iz Šupljaka, koji se takođe jako raduje najavljenim padavinama: "Možemo da kažemo da je po prinosu ova godina bila prosečna. Znamo da ima useva koji bi već sada trebali da su posejani u zemlji, ali pošto je bilo malo padavina, imali smo onu lepu prolećnu kišu i to je donelo ovaj rezultat na polju roda, koji je došao do prosečnog nivoa, ali ova vlaga od proletos je potrošena. a zemlju je sada vrlo teško obrađivati.”

Prema prognozama, u subotu uveče nad Vojvodinom bi se mogli formirati kišni oblaci. Stručnjaci na našim prostorima predviđaju 20-60 mm kiše, pa može da padne i mesečna količina padavina.

Geza Kovač, istraživač klime: "Zahlađenje neće biti značajno. Ove padavine će biti u fazama. Doći će vreme kada će prestati, što je bitno jer se do ponedeljka ujutro očekuje barem 20-30 litara vrlo vredne i značajne kiše. U nedelju će se nastaviti tmurno, oblačno vreme, povremeno sa kišom. Padavina će biti u noćnim satima, dakle do ranih jutarnjih sati. Tada pada značajma količina kiše.”

Početkom sledeće nedelje još može biti mestimičnih pljuskova, ali će se kasnije atmosfera smiriti i možemo se pripremiti za ugodnih 25 stepeni.

ratari
kiša
suša

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.