Ugrás a tartalomra

Razvuci moj sviraču!

2023.07.10
16:32
2023.07.10
18:02
Forrás
Panon RTV
U Mađarskom kulturnom centru „Nepker“ organizovan je kamp sviranja citre i violine.

Kamp je pre svega bio namenjen deci nižih razreda osnovne škole, a nije predstavljalo problem i ukoliko uopšte ne poznaju instrument. Osim razonode, nije tajna da su organizatori na ovaj način žele i da utiču na dečija interesovanja. Jednonedeljni kamp se u petak završava svečanim koncertom.

Kamp sviranja citre i violine je odlična prilika da se deca upoznaju sa narodnim instrumentima i da od stručnih predavača dobiju dobro znanje. Rad u ovim kampovima je jedinstven i zbog toga što za mališane nije bilo obavezno prethodno poznavanje instrumenata.

„Izabrao sam violinu, jer mislim da je violina malo bolja od citre. Ili i od ostalih instrumenata. Zato sam je izabrao“ kaže Čongor Horvat.

„ Javila sam se jer mislim da je jako zanimljivo. Volim da sviram na citri. Godinu dana već dolazim ovde da sviram na citri“ kaže Emeše Pletl, a Virag Horvat kaže: „Počelo je tako da sam za Božić dobila citru. Saznali smo da u „Nepkeru“ može da sa uči. Pošto me je jako zanimalo, upisala sam se.“

Sa decom koja vole narodnu muziku rade Judit Serfozo Suđi i Žolt Kelemen.

„Ovde su deca koja su potpuni početnici u sviranju violine. Svako ćemo se upoznati sa delovima violine, žicama, gudalom. Dakle, danas se neće čuti neka konkretna pesmica. Ali nastojim da im pokažem osnove i da ih naučim, tu mislim na držanje violine i slično“ kaže Žolt Kelemen, izvođač narodne muzike.

Osim toga što se deca druže i zajedno sviraju, cilj je i dodatno vaspitavanje u duhu narodne muzike. Iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da se malo njih time bavi – naglašava Silvija Rumenjaković: „Vidimo da je danas malo dece koja žele da se bave narodnom muzikom ili poznavanjem nekog instrumenta. Zbog toga smo želeli da organizujemo kamp kako bi to nadoknadili. U Subotici ima mogućnosti da se u okviru institucija nauči neki instrument. U „Nepkeru“ naglasak je na narodnoj muzici i učenju narodne muzike.“

Kamp će biti završen u petak svečanim koncertom na kojem će deca pokazati sve što su naučila tokom jedne sedmice.

kamp
Nepker
Subotica

Slične vesti

Najnovije

17:27, Frissítve: 18:04

Pripremni kamp za fakultet u Novom Sadu

U Novom Sadu je danas počeo dvodnevni pripremni kamp za prijemne ispite na fakultetima, i to u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta. Na kursu učestvuje oko 50 đaka, koji nakon srednje škole žele da nastave svoje školovanje na fakultetu.

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

U Kanjiži – 1.200 plesača na sceni

Plesno takmičenje 31. Euro Show Dance festival održan je u Kanjiži. Za nadmetanje su mogli da se prijave svi stilovi moderne igre, nezavisno od uzrasta.

Izložba fotografija u Maloj sinagogi u Senti

Izložba najuspešnijih radova pristiglih na foto konkurs pod nazivom "Prizvane vrednosti - naša graditeljska baština u očima mladih" je otvorena u utorak u Maloj sinagogi u Senti.