Ugrás a tartalomra

Sa dronovima i robotima za napredak učenika

2023.09.27
18:19
2023.09.27
19:26
Forrás
Pannon RTV
Rotari klubovi Beograda i Novog Sada donirali su 200 dronova i 200 robota informatičkim sekcijama u vojvođanskim školama, i to u okviru projekta pod nazivom „Za lepšu školu”. U isto vreme renoviran je i nameštaj u 25 vojvođanskih vrtića.

Program se realizuje kao rezultat saradnje Rotari organizacije u državi Džordžija, u Sjedinjenim Američkim Državama i Ministarstvom prosvete Srbije.

Osnovne škole u Vojvodini se opremaju informatičkom opremom već treću godinu zaredom – rekao je Vladimir Matić, past guverner Rotari Distrikta.

„Dva predivna programa na osnovu memoranduma sa ministarstvom „Za lepšu školu”. Ove godine delimo 200 dronova i 200 robota, pre toga smo podelili 1000 robota i 870 dronova. I to je sve za učenje programskih jezika Skreč i Pejnt.”

Ove godine 30 osnovnih škola u Vojvodini dobiće donacije Rotari distrikta, koji obuhvata Srbiju i Crnu Goru – objasnio je Stevan Čomić, predsednik Rotari kluba Novi Sad.

„Skoro cela Vojvodina, znači od Subotice, Novog Sada, Siriga znači bliže okoline i naravno novosadske škole. Kažem ovo je treća godina tako da neke škole dobijaju već drugi put dronove, neke škole će dobiti po prvi put robote, tako da je kombinovano ali nastojimo da pokrijemo sve osnovne škole u regionu.”

Osnovna škola „Petefi Šandor” u Doroslovu takođe će imati velike koristi od savremene opreme - otkrio je Laslo Mesaroš, nastavnik informatike.

„Dobili smo jedan dron u ovoj akciji podele poklona. Kako ćemo ga iskoristiti, moraćemo to da smislimo zajedno sa kolegama informatičarima, odnosno sada ćemo učestvovati na jednom seminaru, gde ćemo verovatno dobiti neke ideje, ali sigurno je da ćemo ga dobro iskoristiti, a deca će sigurno uživati u samoj demonstraciji drona, ako ništa drugo ne, u njegovoj upotrebi.”

Prošle godine su, inače, učenici Osnovne škole „Kizur Ištvan” iz Subotice pobedili na takmičenju u programiranju dronova, koje je održano u Novom Sadu.

dron
robot
učenik
Za lepšu školu
Rotari klub
vrtić
škola

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.