Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Sa teritorije Majdana i Rabea odneto više od dve stotine migranata

2020.12.23
17:46
2020.12.23
19:33
Forrás
Pannon RTV
Pripadnici srpske žandarmerije, odnosno policija, transportovali su migrante u tri autobusa.

Više od dve stotine migranata odvedeno je danas, tokom policijske akcije, organizovane u mestima Majdan i Rabe. Prema izjavama meštana, još uvek međutim, ima mnogo ilegalnih migranata u naseljima, u blizini trojne granice. Predstavnici vlasti su ovoga puta legitimisali i vratili i taksiste, koji su prevozili migrante u pogranično područje.

U sredu ujutru, pripadnici srpske žandarmerije, odnosno policija, prevezli su, prema našim informacijama, većinu migranata sa područja Majdana i Rabea, u Prihvatni centar u Preševu, u blizini granice sa Severnom Makedonijom. Međutim, prema rečima meštana, to je bilo samo kao kada se iz mora izvadi jedna kanta vode, jer se veliki broj migranata sklonio od policijske akcije, i ostao tamo kod srpsko-mađarsko-rumunske tromeđe. Kao što se i vidi iza mene, u mestima Majdan i Rabe još uvek ima veliki broj migranata.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ubrzo nakon policijske akcije, ilegalni migranti su ponovo počeli da se okupljaju ispred jedine male prodavnice u Majdanu. Migranti se često i međusobno sukobljavaju.

Nezvani gosti se u Majdanu ponašaju kao kod kuće, često u grupama prolaze kroz ulice. Od policije se uglavnom kriju na tavanima napuštenih kuća. Njihov jedini cilj je prelaz granice, i ulazak u Evropsku uniju.

Prema rečima Ištvana Saboa iz Majdana, uprkos stalnim policijskim akcijama, u naselju je sve više migranata, a mali broj lokalnih stanovnika živi u sve većem strahu. „Kad sam se vratio kući iz prodavnice, jer sam mesec dana bio sam, u predsoblju me dočekao jedan migrant. Pokazuje mi telefon i punjač, da ga napunim."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Predstavnici vlasti sada redovno patroliraju u ova dva pogranična mesta. Kada se u sredu pre podne, u ulici u Majdanu, gde se nalazi mala prodavnica, pojavio još jedan policijski automobil, migranti su odmah počeli da beže, i preko polja su krenuli prema rumunskoj granici.

Đula Konc iz Kanjiže je kupio kuću i voćnjak u Majdanu pre puno godina, kako bi svoje penzionerske godine proveo u miru, u ovom mirnom malom selu. Migranti su pomrsili njegove planove. Na prozore svoje kuće montirao je debele rešetke. Isto tako i na pomoćnih prostorija u dvorištu, pa je čak sat za struju zaštitio sa metalnom pločom, šipkama i katancem. „Ovde se dešavaju strahote, uništavaju domove, uništavaju vrtove, prolaze kroz vrtove, dakle rade svašta, ovde se događaju strašne stvari."

U susednom mestu Rabe, pripadnici granične policije krenuli su za jednim taksijem koji prevozi migrante, a nakon legitimacije su ga, zajedno sa putnicima vratili nazad.

migranti
policija
Majdan
Rabe

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon