Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Sahranjen patrijarh srpski Irinej

2020.11.22
14:25
2020.11.22
15:30
Forrás
Pannon RTV
Patrijarh Irinej preminuo je u petak, u 90. godini života. Posle 15 dana borbe, izgubio je bitku protiv korona virusa. Sveta liturgija počela je u devet čaova, u Hramu Svetog Save.

Liturgija je održana u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja. Liturgiju je služio mitropolit Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika Srpske pravoslavne crkve..

Tanjug/Tara Radovanovic

Na ceremoniji sahrane patrijarha besedio je Irinej Bulović, episkop bački. On je rekao da su patrijarha ponekad nepravedno osuđivali, neki su rekli da nije bio dovoljno savremen, drugi da je rigidan, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise. „Bio je čovek mira, ovaplođenje mira. Bio je mironosac i mirotvorac među ljudima, hrišćanima, među narodima, a pre svega u svom sopstvenom narodu, čiji je duhovni otac bio u poslednjih deset godina, kao i tokom svog dugog, plodnog i blagoslovenog zemaljskog života."

Tanjug/Tara Radovanovic

Na liturgiji i samoj sahrani, pored ostalih, prisutni su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, Milorad Dodik, srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Do izbora naslednika pokojnog patrijarha Irineja, njegove dužnosti obavljaće Sinod Srpske pravoslavne crkve, kojim će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je predvodio liturgiju održanu u nedeljnu. Izbor novog patrijarha se sprovodi najkasnije u roku od tri meseca, od dana kada je presto patrijarha upražnjen.

patrijarh
Irinei
sahrana

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!