Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina

2020.09.14
22:36
2020.09.14
22:43
Forrás
Pannon RTV
Subotica i Senta započele su rešavanje imovine, koja je u vlasništvu lokalnih samouprava u okviru jednog zajedničkog projekta. Završna konferencija programa održana je u Senti.

U okviru projekta pod nazivom „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina", Subotica i Senta su pokušale da sistematizuju svoje objekte u javnom vlasništvu i učine ih pravno vidljivim.

U opštini Senta postoji oko 7000 nelegalizovanih objekata, od kojih je 1800 u vlasništvu lokalne samouprave. Tu spadaju putevi, trotoari, kanali, zgrade i drugi objekti, čiji status do sada nije bio pravno regulisan. Tokom projekta započeto je uređenje imovine, koja je u vlasništvu opštine. Legalizovano je 20 objekata u javnom vlasništvu, u 20 slučajeva izvršeno je etažiranje, a osam je izbrisano iz registra.

Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta: „U ovom programu uspeli smo da mapiramo 660 objekata, dobijemo tačnije podatke i legalizujemo većinu od njih. Ovaj program nam je bio veoma važan, koji je završen, a takođe nam je jako važno i to, kao i svim ostalim lokalnim samoupravama, da znamo kojom imovinom raspolažemo, jer na osnovu toga lokalna samouprava može kasnije da sprovodi svoje programe i generiše prihode, i to je jedan stalni zadatak naše lokalne samouprave, to želimo da nastavimo i u budućnosti."

Pored Sente, u projektu „Exchange 5", kao partner, učestvovala je i Subotica. Na završnoj konferenciji, održanoj u svečanoj sali Gradske kuće u Senti, navedeno je da je Grad Subotica obavio potrebne zadatke u slučaju 88 objekata u javnom vlasništvu. Oni su legalizovani, i u potpunosti su uknjiženi kao vlasništvo lokalne samouprave. Grad Subotica je do sada uspeo da polovinu od svojih približno 250 objekata, uvrsti u legalni sistem, i da ih učini pravno vidljivim.

Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika, Subotica: „Cilj nam je da sve ove objekte stavimo u funkciju. Znači to su objekti zdravstva, prosvete, to su objekti mesnih zajednica, to su razni infrastrukturni objekti, kanalizacije, vodovodi, to je znači sve ono čime grad upravlja i što mora domaćinski da se ophodi prema tome. A da bi to uradili, mi moramo da izradimo projektno-tehničku dokumentaciju, jer bez dobro urađene projektno-tehničke dokumentacije grad ne može da aplicira na druge fondove, znači ni republiku, ni pokrajinu."

Projekat, koji je trajao blizu dve godine, finansirala je Evropska unija, a ukupna vrednost projekta iznosi više od 240 hiljada evra.

Rudolf Cegledi
Senta
Subotica
svojina
imovina
legalizacija

Slične vesti

Najnovije

18:19, Frissítve: 19:26

Sa dronovima i robotima za napredak učenika

Rotari klubovi Beograda i Novog Sada donirali su 200 dronova i 200 robota informatičkim sekcijama u vojvođanskim školama, i to u okviru projekta pod nazivom „Za lepšu školu”. U isto vreme renoviran je i nameštaj u 25 vojvođanskih vrtića.
12:39, Frissítve: 16:06

Banjska i dalje pod blokadom

Selo Banjska na severu Kosova i Metohije već je četvrti dan pod blokadom. U incidentu koji se tokom vikenda desio kod tog sela poginulo je nekoliko Srba i jedan kosovski policajac, a od strane prištinskih vlasti privedeno je nekoliko lokalnih Srba.
08:55

Dan žalosti u Srbiji

Vlada Republike Srbije proglasila je sredu za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Mediji moraju da emituju sadržaje prilagođene Danu žalosti.

Najčitanije