Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina

2020.09.14
22:36
2020.09.14
22:43
Forrás
Pannon RTV
Subotica i Senta započele su rešavanje imovine, koja je u vlasništvu lokalnih samouprava u okviru jednog zajedničkog projekta. Završna konferencija programa održana je u Senti.

U okviru projekta pod nazivom „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina", Subotica i Senta su pokušale da sistematizuju svoje objekte u javnom vlasništvu i učine ih pravno vidljivim.

U opštini Senta postoji oko 7000 nelegalizovanih objekata, od kojih je 1800 u vlasništvu lokalne samouprave. Tu spadaju putevi, trotoari, kanali, zgrade i drugi objekti, čiji status do sada nije bio pravno regulisan. Tokom projekta započeto je uređenje imovine, koja je u vlasništvu opštine. Legalizovano je 20 objekata u javnom vlasništvu, u 20 slučajeva izvršeno je etažiranje, a osam je izbrisano iz registra.

Rudolf Cegledi, predsednik Opštine Senta: „U ovom programu uspeli smo da mapiramo 660 objekata, dobijemo tačnije podatke i legalizujemo većinu od njih. Ovaj program nam je bio veoma važan, koji je završen, a takođe nam je jako važno i to, kao i svim ostalim lokalnim samoupravama, da znamo kojom imovinom raspolažemo, jer na osnovu toga lokalna samouprava može kasnije da sprovodi svoje programe i generiše prihode, i to je jedan stalni zadatak naše lokalne samouprave, to želimo da nastavimo i u budućnosti."

Pored Sente, u projektu „Exchange 5", kao partner, učestvovala je i Subotica. Na završnoj konferenciji, održanoj u svečanoj sali Gradske kuće u Senti, navedeno je da je Grad Subotica obavio potrebne zadatke u slučaju 88 objekata u javnom vlasništvu. Oni su legalizovani, i u potpunosti su uknjiženi kao vlasništvo lokalne samouprave. Grad Subotica je do sada uspeo da polovinu od svojih približno 250 objekata, uvrsti u legalni sistem, i da ih učini pravno vidljivim.

Zagorka Panić, pomoćnica gradonačelnika, Subotica: „Cilj nam je da sve ove objekte stavimo u funkciju. Znači to su objekti zdravstva, prosvete, to su objekti mesnih zajednica, to su razni infrastrukturni objekti, kanalizacije, vodovodi, to je znači sve ono čime grad upravlja i što mora domaćinski da se ophodi prema tome. A da bi to uradili, mi moramo da izradimo projektno-tehničku dokumentaciju, jer bez dobro urađene projektno-tehničke dokumentacije grad ne može da aplicira na druge fondove, znači ni republiku, ni pokrajinu."

Projekat, koji je trajao blizu dve godine, finansirala je Evropska unija, a ukupna vrednost projekta iznosi više od 240 hiljada evra.

Rudolf Cegledi
Senta
Subotica
svojina
imovina
legalizacija

Najnovije

16:14, Frissítve: 16:59

Su-Gotika

U Dvorišnoj galeriji na subotičkom Korzou je otvorena izložba crteža subotičkih zgrada. Grafičar Ervin Kanjo radi i kao lokalni turistički vodič, pa su mu zgrade i detalji ulica uvek služili kao motivacija.
14:52, Frissítve: 15:56

Organizovana 4. Zavičajna tura po Bačkoj

Uprkos oblačnom vremenu od jutros, to nije obeshrabrilo gotovo 150 učesnika ove šetnje, koliko ih je učestvovalo na današnjoj 4. Zavičajnoj turi po Bačkoj. Na maršuti dugoj 25 kilometara učesnici su obišli nekoliko znamenitosti u opštini Senta.

Najčitanije

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.

Organizovana 4. Zavičajna tura po Bačkoj

Uprkos oblačnom vremenu od jutros, to nije obeshrabrilo gotovo 150 učesnika ove šetnje, koliko ih je učestvovalo na današnjoj 4. Zavičajnoj turi po Bačkoj. Na maršuti dugoj 25 kilometara učesnici su obišli nekoliko znamenitosti u opštini Senta.