Ugrás a tartalomra
Facebook/Kásler Miklós

Saradnja mađarske i srpske filmske industrije

2021.11.29
17:50
Forrás
Pannon RTV
Mikloš Kašler, ministar za ljudske resurse Mađarske, i Maja Gojković, ministarka kulture Srbije, potpisali su u Budimpešti bilateralni sporazum o saradnji u filmskoj industriji, filmskoj umetnosti i na polju audio-vizuelne oblasti.

Imali smo intenzivne i plodne pregovore u mnogim oblastima kulturnih odnosa. Srpska i mađarska kultura i istorija su povezane na više tačaka, njihovo upoznavanje je važno za oba naroda – istaknuto je na skupu.

Maja Gojković je na samom događaju istakla da Mađarsku vide kao primer u oblasti filmske industrije, i da bi zajednička istorija mogla biti dobra tema za mnoga zajednička dela. Na polju zaštite nasleđa u značajnoj meri računamo na mađarsko iskustvo i predložili smo da se intenzivna kulturna saradnja proširi i na područja južno od Vojvodine i Beograda, ukoliko to dozvoli epidemijska situacija - rekla je ministarka kulture Srbije.

„Važna tema, o kojoj smo takođe razgovarali je i zaštita kulturnog nasleđa, kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. Potrebni su nam stručnjaci, pomoć, razmena iskustava, posebno u vezi sa renoviranjem vila, dvoraca i letnjikovaca u Srbiji. Dogovorili smo se da naredni put izađemo sa konkretnim planom, kako bi mađarska vlada mogla da učestvuje u tome, ali smo razgovarali i o projektima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa u Vojvodini, za koje pomoć može pružiti Vlada Mađarske. Na našem sledećem sastanku, koji će uskoro biti u Srbiji, možemo potpisati sporazum o saradnji u oblasti zaštite kulturnog nasleđa."

Facebook/Kásler Miklós

Srpska i mađarska kultura i istorija su povezane na više tačaka, njihovo upoznavanje je važno za oba naroda - naglasio je na samom događaju Mikloš Kašler. On je istakao da i Mađarska i Srbija imaju znanje i kapacitete u oblasti filmske produkcije, koje obe zemlje mogu dobro iskoristiti. On je dodao da je bilo reči o saradnji u oblastima izvođačke umetnosti, pozorišta, popularne i klasične muzike. On je objasnio da postoji mogućnost da se u Vojvodini restauriraju spomenici i stari dvorovi, uključujući i srednjovekovnu crkvu Arača. Razgovarali su i o tome na koji način mogu da neguju srpske kulture uspomene i crkvene objekte u Mađarskoj. Svečano smo otkrili spomenik Janoša Hunjadija između Beograda i Zemuna, a srpska je potreba da se u Budimpešti postavi spomenik svetski poznatom naučniku Nikoli Tesli - rekao je mađarski ministar za ljudske resurse.

film
Srbija
Mađarska
industrija
saradnja
Mikloš Kašler
Maja Gojković

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.