Ugrás a tartalomra

Sastanak ministra Tomislava Žigmanova sa čelnicima nacionalnih saveta

2023.02.22
20:24
Forrás
Pannon RTV
Ministar nadležan za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je u sredu pozvao čelnike novoformiranih nacionalnih saveta na sastanak.

Ministar se upoznao sa predstavnicima nacionalnih saveta i predsednicima izvršnih odbora, a i sami čelnici opštinskih nacionalnih saveta imali su priliku da se međusobno sastanu kako bi nastavili zajednički rad nacionalnih saveta koji su ranije započeli.

Prema podacima popisa iz 2011. godine, blizu 13 posto stanovništa Srbije je pripadnik neke nacionalne manjine – naglasio je u sredu u Beogradu ministar nadležan za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Tomislav Žigmanov je istakao da su prošle godine 24 manjine uspele da obezbede uspostavljanje manjinskog samoupravnog tela. Dodao je da je ministarstvo koje vodi uspelo i da poveća finansijsku podršku nacionalnih saveta.

„Sredstva za rad Saveta nacionalnih manjina uvećali smo za blizu 17 odsto. Smatram da je ovo vrlo jasan gest ministarstva kojeg vodim, a i Vlade Srbije kada je reč o tome da se moraju stvoriti svi ključni preduslovi da se nacionalne manjine koje žive u Srbiji - kada je reč i njihovim predstavničkim i samoupravnim organima - osnaže na najbolji mogući način, da svoje zakonom predviđene nadležnosti mogu i da ispune.“

 

Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine je za Panon RTV rekao: očekuje uspešnu saradnju ministra, ministarstva i Mađarskog nacionalnog saveta. On je dodao da će kordinacioni rad koji sprovode nacionalni saveti i dalje biti važan.

„Važno je upoznati predsednika svakog nacionalnog saveta i predsednika izvršnog odbora u smislu buduće saradnje, i dobro je što ministarstvo organizuje ovakav sastanak. Verujem da će saradnja u budućnosti biti podjednako uspešna kao i u prošlosti. Mađarski nacionalni savet je i ranije imao ozbiljnu ulogu u određenim kordinacijama. Mislim da naša uloga i naša težina može opstati i u budućnosti.“

Arpad Fremond je naveo da su Nacionalni savet Mađarske nacionalne manjine i Savez vojvođanskih mađara inicirali izmenu Zakona o kulturi, jer 2009. godine nisu mogli da budu usaglašeni Zakon o kulturi i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Međutim, bila bi neophodna izmena kako bi, na primer, i nacionalni saveti bili u mogućnosti da u institucije od posebnog značaja delegiraju članove odbora. Dodao je da postoje i drugi zakoni koji utiču na upotrebu jezika, kulturu, obrazovanje i informisanje, koji moraju da budu usklađeni sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Tomislav Žigmanov
Nacionalni savet Mađara
Arpad Fremond

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.