Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sat na Katedrali u Novom Sadu će uskoro opet pokazivati tačno vreme

2023.06.07
19:58
Forrás
Pannon RTV
Crkva izgrađena u neogotičkom stilu uskoro će proslaviti 130. godišnjicu postojanja. Na ovoj znamenitosti u gradskom jezgru Novog Sada urađene su mnoge novine, između ostalih, sat na crkvenom tornju će uskoro ponovo pokazivati tačno vreme.

Župna crkva Ime Marijino je rimokatolička crkva koja se nalazi u centru Novog Sada, na glavnom trgu. Zbog svoje ogromne veličine, Novosađani je nazivaju i katedralom. Jedan je od simbola grada koji svojim monumentalnim izgledom mami sve poglede. Crkva izgrađena u neogotičkom stilu uskoro će proslaviti 130. godišnjicu postojanja. Na ovoj znamenitosti u gradskom jezgru Novog Sada urađene su mnoge novine, između ostalih, sat na crkvenom tornju će uskoro ponovo pokazivati tačno vreme.

Mnogi Novosađani još uvek do dana današnjeg, po navici, proveravaju tačno vreme na crkvenom satu. Gvozdeni zubi vremena su ipak načeli i sat na crkvenom tornju, mehanizam sata se istrošio, a prikazano vreme je postalo nepouzdano. Srećom, novi mehanizam za časovnik je već u prirpemi, čemu se meštani jako raduju.

Satni mehanizam 72-metarskog tornja potiče iz 50-ih godina prošlog veka, koji više ne može držati kazaljke jer su se zupčanici vremenom istrošili. U roku od mesec i po dana toranjski sat će doživeti potpunu obnovu. Časovničar Jožef Fedi je ispričao našoj novinarskoj ekipi same detalje i proces, takođe je predstavio središnji razdelnik u tornju i njegov rad. Prema rečima ovog majstora za časovnike, zbog praktičnog pristupa, elektronika nije smeštena u tornju, već niže, gde je bila starija verzija, a odatle šalje signale mehaničkom delu iznad. Prima signal sa satelita, pa će pokazati jedno od najpreciznijih vremena.

Osim rekonstrukcije časovnika na tornju, u planu je i kompletna obnova crkve. Cela crkva je građena u neogotičkom stilu. Između ostalog, krase je 4 bočna oltara, orgulje izrađene u orguljarskoj radionici braće Rigel i vitražni prozori. Objekat je sagrađen prema nacrtima arhitekte Đerđa Molnara 1892. godine. Crkva je dužine 52 metra, široka je 25 metara i visoka 22 metra. Njen toranj je visok 72 metra i ukrašen je Žolnai keramikom.

katedrala

Slične vesti

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.