Ugrás a tartalomra

Savet Evrope: Srbija mora da se suoči sa prošlošću, mora da zaštiti prava na slobodu, civile i žene

2023.09.28
18:06
Forrás
MTI
Srbija mora da pojača napore da se suoči sa prošlošću, zaštiti slobodu govora i okupljanja, civile i novinare i mora zaštiti žene od nasilja - poručila je u četvrtak Dunja Mijatović.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava objavila je izveštaj nakon posete Srbiji u martu, koji je u sebi sadrži preporuke vezane za pravosuđe, suočavanje sa prošlošću, slobodu govora i okupljanja, prava žena i rodnu ravnopravnost.

Komesarka za ljudska prava je pozvala vlasti u Srbiji da ubrzaju zatvaranje postupaka pokrenutih za ratne zločine, otklone nedostatke sistema zaštite svedoka, unaprede međunarodnu i regionalnu saradnju u oblasti pravosuđa, kao i da svim žrtvama ratnih zločina omoguće brzu, i u skladu sa međunarodnim standardima adekvatnu i efektivnu nadoknadu.

Prema njenim rečima, bezbednost novinara i dalje ostaje ozbiljan problem u Srbiji, zato je poručila da se svi zločini počinjeni nad novinarima moraju odmah i efikasno istražiti, a počinioci moraju odgovarati.

Mijatovićeva je takođe pozvala vlasti u Srbiji da obezbede finansijska sredstva i stvore bezbedno okruženje za rad nevladinih organizacija, kao i zatštitnike ljudskih prava, odnosno da se pozabave sa „široko rasprostranjenom upotrebom“ strateškog gonjenja novinara, zaštitnika ljudskih prava i aktivista.

Komesarka za ljudska prava je pozdravila jačanje zakonodavnog i političkog okvira za rodnu ravnopravnost, ali je istovremeno ukazala na potrebu pojačane borbe protiv „i dalje diskriminatornih” rodnih stereotipa.

Mijatovićeva je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o širenju nasilja nad ženama u Srbiji i ohrabrila nadležne organe da se pozabave ovom pojavom usklađivanjem postojećeg zakonodavstva sa relevantnim standardima.

Savet Evrope
Srbija

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.