Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Savremena galerija dobila novo, moderno osvetljenje

2022.01.27
17:53
2022.01.27
19:06
Forrás
Pannon RTV
Institucija je dobila značajan iznos u okviru projekta „Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja.

Ubuduće će izložbe u Savremenoj galeriji u Subotici biti postavljene pod kvalitetnijim, boljim svetlom koje će omogućiti i novi doživljaj umetničkog dela. Četiri izložbene sale Savremene galerije sada su dobile novo, moderno osvetljenje u okviru projekta „Gradovi u fokusu. Izložbeni prostor u prizemlju Savremene galerije još ranije je dobio moderno osvetljenje, ali uvođenje nove instalacije u prostorijama na spratu zahtevalo je i složenije radove zbog dekorativnog plafona.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

„U ovom secesijskom objektu funkcionišemo kao Savremena galerija. To uvek sa sobom nosi i malo protivrečnosti da u objektu koji je pod zaštitom kao spomenik kulture, predstavljamo savremenu umetnost, tu gde je secesija nekada bila jedan od predvodnika savremene umetnosti. Danas je ona istorija. Upravo zato je Savremena galerija danas na dobrom mestu, a sada je i savremeno osvetljenje u skladu sa ustanovom” rekao je Arpad Blaško, direktor Savremene galerije u Subotici.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U prvoj fazi investicije osavremenjena je električna instalacija što omogućava da se i u preostalim prostorijama postavi novo galerijsko osvetljenje. Takođe, postoji mogućnost i za priključivanje stabilnijeg „vaj-fi sistema. Novčani iznos dobijen na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije pokrio je troškove građevinskih radova, i vrednost ove prve faze bila je tri miliona dinara.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U tom smislu ova ustanova biće jedna od najsavremenijih, najmodernijih u ovom regionu. Inače, Savremena galerija funkcioniše u Rajhlovoj palati koja je jedan od najlepših objekata u gradu i on ne govori samo o prošlosti već i o sadašnjosti, odnosno i u uverenju u budućnosti da ne samo u gradu već i u čitavom regionu ona u značajnoj meri doprinosi tome da se zadovolje potrebe građana za umetnošću rekao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

U ponedeljak se u Savremenoj galeriji otvara izložba grafika i slika, Hunora Đurkovića pod novim savremenim osvetljenjem. Savremena galerija ovog aprila obebležiće i 60 godina postojanja.

Subotica
dr Balint Pastor

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.