Ugrás a tartalomra

Savremena galerija obeležila 155 godina od rođenja Ferenca Rajhla

2024.02.23
16:40
2024.02.23
17:25
Forrás
Pannon RTV
Osim toga, ove godine Rajhlova palata je napunila 120 godina, a u njoj je od 1968. godine smeštena Savremena galerija.

Subotička Savremena galerija na današnji dan je obeležila 155 godina od rođenja Ferenca Rajhla. Tokom pre podneva postavljen je venac na bistu arhitekte u Parku Ferenca Rajhla.

Rajhl je rođen u Apatinu, a u Subotici je projektovao i izgradio Rajhlovu palatu, a osim toga za njegovo ime vezuje se i između ostalog zgrada Gradske biblioteke.

„Arhitekta bi danas imao 155 godina i zaista nikada do sada mu nismo postavili vence na bistu, i smatrali smo da bi ovo bila dobra prilika da se podsetimo svega onoga što je ostavio Subotici, i ne samo nama u Savremenoj galeriji, već čitavoj Subotici. Nije izgradio samo Rajhlovu palatu, već više najamnih zgrada, tu je i zgrada biblioteke, koja je takođe njegovo delo. Ovo je, istina, bio porodični dom u kome su živeli svega četiri godine, ali ono što je ovde ostavio nama, to je postalo delo naše baštine, na ponos gradu i svima koji ga posete“ rekla je Viktorija Salma, direktorica Savremene galerije u Subotici.

Ferenc Rajhl
Savremena galerija
Rajhlova palata

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.