Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Sećanje na Belu Bartoka u Horgošu

2023.09.04
13:36
2023.09.04
16:34
Forrás
Pannon RTV
U bašti Vile sat Bela Bartok je zapisao narodnu pesmu “Majko mila”.

U Horgošu je održan pomen na Belu Bartoka, koji je krajem avgusta 1906. godine proveo nekoliko dana u naselju i sakupljao lokalne narodne pesme. Pomen je organizovalo Udruženje građana “Vila Sat”.

Sećanje je počelo u bašti Brausveter, odnosno Vile sat, gde je meštanka Luca Tilinko izvela mađarske narodne pesme a Ferenc Čonka ju je pratio na violini. “Ovde je skupljao horgoške pesme, za koje mislim da je jedno od najvećih horgoških riznica i jako volim da to blago prenosim drugima. Suština je ta, da pokažemo drugima šta je narodna muzika, a Horgoš ima mnogo narodnih pesama i narodne muzike, koje je Bela Bartok zapisivao ovde na terasi” – rekla je Luca Tilinko.

U bašti Vile sat je Bela Bartok zapisivao horgošku narodnu pesmu “Majko mila”, zato se svake godine obeležava pomen na kompozitora i istraživača narodne muzike. Nora Šoš koordinatorka programa, Kulturni centar Horgoš: “Vila sat sagrađena je oko 1890. godine pod upravom Otoa Brausvetera. Horgoš i dan danas krasi i ulepšava ova vila, koju u životu održava porodica Halas. Svake godine izađemo ovde u baštu Vile sat i odamo poštu Beli Bartoku. Iz njegovog repertoara peva Luca Tilinko a Ferenc Čonka svira violinu. Mislim da je važno održati ovu tradiciju živom i odati poštu barem jednom godišnje u ovo vreme.”

Program je završen u Domu kulture i izveli su ga narodna pevačica Oršolja Torok i KUD “Bela Bartok” iz Horgoša. 

Bela Bartok
Horgos

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.