Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Sećanje na Imrea Kertesa

2019-11-09
20:53
Forrás
Pannon RTV
Povodom 90 godina od rođenja, danas se sećamo Imrea Kertesa, dobitnika Nobelove nagrade. 

Njegov značaj za književnost je neupitan. Život, kao i delo i knjige Imrea Kertesa, mogu biti simbol za svakoga. Suština njegovog života, jedinstvenosti, njegove pojave i književne umetnosti upravo je u tome što se koncentrisao na sadržaj – rekla je Ildiko Lovaš, dobinica nagrade Jožef Atila za književnost.

„Mislim da je u sebi nosio svoj unutrašnji kod. Ili, recimo, iskustvo. Verovatno je njegovo poreklo, strahote kroz koje je prošao, i vedrina koja je u njemu očuvala iskrenost, ili onu vrednost, da kada u umetnosti piše o tome šta je najvažnije za svakog čoveka, to je upravo sloboda. Piše o njenom sadržaju i ne koristi je simbolično, ne koristi je kao lozinku, i ukoliko danas ima poruku delo, značaj, jedinstvenost i književnost Imrea Kertesa, osećam da je to upravo to da sa celokupnim svojim isksutvom i znanjem, svojom izuzetnom književnom veličinom upravo to označava, da na mesto simbola, stavlja sadržaj, kada govori o suštini čoveka. To je upravo čovekova unutrašnja autonomija i sloboda" kaže Ildiko Lovaš, književnica, dobitnica nagrade Jožef Atila.

Imre Kertes
sećanje
Ildiko Lovaš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Protekle noći uhapšeni ilegalni migranti

Policija je u četiri odvojene grupe, u noći između subote i nedelje, u županijama Bač-Kiskun i Čongrad, uhapsila 36 ilegalnih imigranata, navode u policijama dve županije.