Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Sećanje na nevine žrtve iz 1944/45. godine u Bečeju

2020.11.01
21:50
Forrás
Pannon RTV
Prema procenama bilo je preko 400 nevinih mađarskih žrtava neshvatljive osvete u 1944/45. godini u Bečeju. U znak sećanja položeni su venci i upaljene sveće kod drvenog totema na gradskom groblju.

U nedelju popodne na pomenu održanom na gradskom groblju u Bečeju začulo se 206 imena. Prema procenama istraživača moguće je da ima bar dvostruko više  žrtava neshvatljive osvete iz 1944/45. godine. Ištvan Rade je tada izgubio svog oca i starijeg brata: „Zbog toga smatram važnim ovo podsećanje, jer mlađa generacija o ovome ne zna ništa, samo uopšteno."

Za smiraj duša žrtava Laslo Poša sveštenik je izgovorio molitvu. 

Pannon RTV/Rácz László

Govor je održao Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine Bečej: „Danas se ovde okupljeni u lepom broju, dostojanstveno sećamo žrtava, mučenika. Godinama, tako i danas ne prisećamo se samo mi meštani u kojima živi sećanje, nego i naši srpski prijatelji i to ima posebno poruku. Zajedno se sećati ravno je sa prihvatanjem, sa poštovanjem i pomirenjem. Istovetno je sa tim da ćemo reći da nema kolektivne krivice nacije, postoje pojedinačne krivice. Istovetno sa tim da među našim narodima ima mnogo više onih tačaka koje nas povezuju, nego razdvajaju."

Na kraju pomena pored drvenog totema položeni su vence i upaljene sveće.

Bečej
1944-45
sećanje

Najnovije

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.