Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Sećanje na nevine žrtve iz 1944/45. godine u Bečeju

2020.11.01
21:50
Forrás
Pannon RTV
Prema procenama bilo je preko 400 nevinih mađarskih žrtava neshvatljive osvete u 1944/45. godini u Bečeju. U znak sećanja položeni su venci i upaljene sveće kod drvenog totema na gradskom groblju.

U nedelju popodne na pomenu održanom na gradskom groblju u Bečeju začulo se 206 imena. Prema procenama istraživača moguće je da ima bar dvostruko više  žrtava neshvatljive osvete iz 1944/45. godine. Ištvan Rade je tada izgubio svog oca i starijeg brata: „Zbog toga smatram važnim ovo podsećanje, jer mlađa generacija o ovome ne zna ništa, samo uopšteno."

Za smiraj duša žrtava Laslo Poša sveštenik je izgovorio molitvu. 

Pannon RTV/Rácz László

Govor je održao Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine Bečej: „Danas se ovde okupljeni u lepom broju, dostojanstveno sećamo žrtava, mučenika. Godinama, tako i danas ne prisećamo se samo mi meštani u kojima živi sećanje, nego i naši srpski prijatelji i to ima posebno poruku. Zajedno se sećati ravno je sa prihvatanjem, sa poštovanjem i pomirenjem. Istovetno je sa tim da ćemo reći da nema kolektivne krivice nacije, postoje pojedinačne krivice. Istovetno sa tim da među našim narodima ima mnogo više onih tačaka koje nas povezuju, nego razdvajaju."

Na kraju pomena pored drvenog totema položeni su vence i upaljene sveće.

Bečej
sećanje

Slične vesti

Najnovije

13:15, Frissítve: 16:41

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:48

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.