Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Bojan Slavković

Sedmi dan krize na severu KiM, traži se održavanje novih izbora

2023.06.02
07:21
Forrás
Szerbiai RTV
Sedmi dan krize na severu Kosova i Metohije kada su specijalci policije zauzeli objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani da su to ključni zahtevi.

Predsednik Vučić poručuje da je Srbija spremna da učini sve da se situacija smiri i da bi najsnažniji korak za deeskalaciju bilo povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima, na koje je izašlo tri odsto birača.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je, posle razgovora sa zvaničnikom Bele kuće, održavanje novih izbora uslovio povlačenjem srpskih demonstranata.

Službenici lokalne samouprave i dalje ne mogu na radna mesta u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kfor i dalje blokira opštinske zgrade a na zahtev Srba rasporedio je snage na važnim raskrsnicama i ulicama u centru Zvečana.

Srbima oko zgrada lokalne samouprave pridružili su se rudari Trepče, koji ne mogu da rade, jer su i pogoni flotacije u Leposaviću blokirani.

KiM
Kosovo i Metohija

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.