Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Senta je postalo utvrđenje narodne kulture

2021.08.28
20:41
2021.08.28
20:53
Forrás
Pannon RTV
Po peti put je organizovan susret folklornih društava i šokadalom povodom dana Sent Mihalj.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jedanaestogodišnja Ana Holi iz Sente je već nekoliko godina zaljubljenica narodne muzike, mađarske melodije svira na violini, a sad je zainteresovana da upozna izradu druge vrste instrumenta. Pokazuje nam instrument “recefice” koja je napravljena od japanske gorke trave i može da prati ritam.

Pored narodne igre i narodne muzike, predstavnici narodnih zanata su se takođe predstavili na vašaru zanatskih rukotvorina u okviru susreta.

Majstor za izradu papuča, Šandor Salma iz Ade ponosan je na svoje unikatne modele papuča, rađene po meri za ljubitelje narodnih nošnji.

“Sada već koristim 21 motiv, izrazito mađarske motive. Osećam da ovim mogu da prenesem našu tradiciju, narodnu umetnost a sada sam ponosan što me poznaju i izvan granica.”

Događaj Šokadalom karakterisala je različitost. Dok su najmanji provodili vreme na igralištu, do tada su starija deca mogla da savladavaju plesne korake.

Hana Kovač, instruktorka narodnog plesa: “Stigla sam iz Malog Iđoša, u tamošnjem umetničkom društvu dugo godina, od 2001-e vodim dečje grupe, učim decu mađarskom folkloru. Smatram da je veoma važno predati znanje mlađoj generaciji, jer je ovo izvanredna stvar za formiranje zajednice.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Subotički orkestar Juhas osnovan u proleće 2000-e, redovan je učesnik ovog događaja.

Gabor Juhas, vođa orkestra: “U interesu je i najmlađih i najstarijih da upoznaju sopstvenu tradiciju, muziku i plesove svojih predaka i u tome pokušavamo da ih vodimo na najvišem nivou.”

Peti susret folklornih društava i šokadalom realizovan je u organizaciji Vojvođanske Mreže Kuće Tradicije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, u partnerstvu sa Kućom tradicije u Budimpešti.

Đula Juhas, organizator i saradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara: “Susret svake godine održavamo krajem septembra, ove godine smo pomerili za zadnji vikend avgusta, tako smo smatrali pravovremenim. Vrlo je dobro što, ima izložbe, zanatskih radionica, a mogu da se sretnu muzičari, plesači, pripovedači, ima učesnika iz cele Vojvodine.”

Nakon svečanog večernjeg programa i predstave “Južni kraj sa hiljadu lica” u izvedbi Mađarskog državnog folklornog ansambla, sledilo je narodno veselje do zore.

Senta
kultúra
Sent Mihalj
šokadalom
folklor

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.