Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Šid: migranti na pijaci prodaju svoje stvari

2020.02.09
08:18
2020.02.09
08:27
Forrás
Pannon RTV
Na pijaci nude svoje stvari – tako migranti u Šidu pokušavaju da dođu do novca. Odeću, hranu dobijenu od humanitarnih organizacija i druge proizvode razmenjuju za novac.

Nadležni u opštini odobrili su migrantima da trguju na pijaci. Građani su podeljeni u reakcijama na ovu situaciju.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Migranti obično na ulazu u šidsku pijacu prodaju svoju robu. Prema rečima meštana tokom vikenda se događa da čitavu ulicu zauzmu svojom robom.

Pannon RTV/Bognár Róbert

U vreme našeg boravka jedan Avganistanac nudio je svoju robu prolaznicima. Izložio je odeću, namirnice, sredstava za higijenu, čak i učila. Meštani se različito odnose prema migrantima-trgovcima. Ima onih koje ne uznemirava pojava i kupuju od njih, drugi opet negoduju zbog ove situacije. „Nije samo problem što oni prodaju, nego što uznemiravaju. Što domaći građani postaju građani drugog reda, zaobilaze, čak se i paze, jer bude i provokacija" kaže Milenko Gićanov, Šid.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Jedan prodavac na pijaci kaže da se većina migranata ponaša problematično. „Ovde radim svaki dan, i nedeljom. Migranti prolaze svaki dan. Nije samo jedni te isti, nego dolaze stalno novi. To je katastrofa" kaže Zlatka Ranisavljević, Šid.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Naša ekipa se u gradu na više mesta srela sa većim ili manjim grupama migranata. Bilo je onih koji su se u pripitom stanju teturali duž puta.

Jedan migrant kaže da je došao iz Maroka pre mesec dana i želi da stigne u Italiju. U prihvatnim centrima u Srbiji ne oseća se dobro jer je pod jednim krovom sa grupama drugih narodnosti:
„- Avganistanci su drugačiji ljudi, nisu dobri ljudi.
- Da li se tučete tamo unutra?
- Ne. Nema tuča.
- Šta je onda problem sa drugim ljudima?
- Ne volim ih. To je problem."

Pannon RTV/Bognár Róbert

U Šidu trenutno ima više stotina migranata. Većina ih je u prihvatnom centru. Prema rečima meštana, oni ne prave problema. Brige zadaju oni koji nisu spremni da budu u prihvatnom centru, sakrivaju se u napuštenim kućama, zgradama i spremni su na nasilje.

Šid
migranti
pijaca

Slične vesti

Najnovije

13:15, Frissítve: 16:41

Komemoracija Dana Svetog Ištvana u Tordi

U Tordi su se zahvalnom misom, osvećenjem novog hleba, svečanim programom i polaganjem venca na spomenik Svetog Ištvana, prisećali kralja osnivača Mađarske. Malo naselje u dijaspori jedno je od onih u srednjem Banatu koje ima njegov javni spomenik.
12:28, Frissítve: 16:48

U Srbiju vraćena ukradena slika

Slika "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca vraćena je u Srbiju. Delo hrvatskog secesijskog slikara ukradeno je pre 29 godina od kada je ukradena iz sporedne zgrade Muzeja Vojvodine u Čelarevu.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.