Ugrás a tartalomra
Facebook/Szijjartó Péter

Sijarto: U nacionalnom interesu je da se ubrza postupak vakcinacije

2021-01-24
15:27
Forrás
MTI
Vlada smatra da je spor tempo isporuke vakcina koje koordiniše Evropska unija, pa je za cilj postavljena i nabavka kineskih i ruskih vakcina kako bi masovna vakcinacija stanovništva i ukidanje ograničenja mogli započeti što pre.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto u Rusiji je potpisao ugovor o isporuci vakcina koje su dovoljne da se vakciniše milion ljudi, objašnjavajući "Do sada, kao i u budućnosti, na tržište u Mađarskoj mogle su se stavljati u promet samo one vakcine za koja su mađarske vlasti utvrdile da su delotvorne i sigurne i koje su korišćene u nekoliko zemalja. "

Zapisano je da su mađarski epidemiološki podaci povoljni, epidemija je suzbijena zahvaljujući kontroli, ali broj zaraženih i dalje nastavlja da raste u nekoliko evropskih zemalja. Stoga je održavanje i sprovođenje trenutnih mera zaštite i dalje važno. Očekuje se da će vlada na narednoj sednici, sledeće nedelje, doneti odluku o produženju postojećih ograničenja, rekli su.

I dalje je na snazi policijski čas između 20 sati i 5 sati ujutro. Od toga mogu biti izuzeta samo lica sa potvrdom poslodavca da su radno angažovani u tom periodu.

Do sada uvedena pravila u vezi s nošenjem maski i držanjem distance i dalje su na snazi, s tim da je nošenje maski obavezno na pojedinim javnim površinama u naseljima koja imaju više od 10.000 stanovnika. Još uvek nije obavezno nositi masku tokom sportskih aktivnosti ili u parkovima ili zelenim površinama.

Bolnice i gerontološki centri su i dalje u režimu zabrane poseta.

Prodavnice, osim apoteka i benzinskih pumpi, mogu raditi do 19 sati. Zanimanja koja nisu taksativno navedena u uredbi (na primer, frizer, maser, lični trener) mogu normalno obavljati svoju delatnost u skladu sa policijskim časom.

Sva okupljanja su zabranjena. U restoranima se gosti mogu zadržati samo dok čekaju naručenu hranu za poneti. Hoteli ne mogu primati turiste, samo goste koji dolaze u poslovne, ekonomske ili obrazovne svrhe. Zabranjeno je održavanje bilo kakvih događaja, uključujući i kulturne. Sportske utakmice moraju se održavati iza zatvorenih vrata. Zabranjena je upotreba sadržaja slobodnih aktivonsti posebno teretane, zatvorene bazene, muzeje, biblioteke, bioskope, zoološke vrtove i klizališta.

Privatna i porodična slavlja (poput rođendana), osim za one mlađe od 14 godina, može prisustvovati do 10 osoba.

Na sahranama može biti do 50 ljudi. Venčanja se mogu održati, ali bez svadbe.

Uz zdravstvene radnike, javni prevoz mogu besplatno koristiti i socijalni radnici, policajci, vojnici i državni službenici koji su uključeni u borbu protiv epidemije.

Policija strogo nadgleda poštovanje pravila, izriče novčane kazne i zatvara mesta na kojima se ne poštuju propisi. Vojnici podržavaju policijski rad u nekoliko gradova širom zemlje i rasterećuju zdravstvene radnike u bolnici.

U cilju sprečavanja širenja virusa u zajednici od stanovništva se i dalje traži da izbegavaju mesta na kojima ima mnogo ljudi u zatvorenom, da drže socijalnu distancu gde je to moguće i da često i temeljno peru ruke. Svako kome je određena službena izolacija zbog boravak u inostranstvu ili iz bilo kojeg drugog razloga, toga se mora se strogo pridržavati. Svako sa simptomima ne bi smeo ići u zajednicu već mora ostati kod kuće i telefonom obavestiti svog lekara opšte prakse.

Osim održavanja zdravstvene zaštite, vlada takođe radi na donošenju dodatnih mera za zaštitu porodice i ekonomije, napisali su.

Peter Sijarto
vakcinacija
Mađarska

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.
14:51, Frissítve: 16:40

Novi rast cena goriva

Cene goriva u Srbiji su povećane, a očekuju se i dalja poskupljenja. Akcize na gorivo su u zemlji porasle 15. februara, to je jedan razlog, dok je drugi rast cene nafte na svetskom tržištu.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".