Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Širom Vojvodine uveliko traje sezona lova

2019-12-09
21:08
Forrás
Pannon RTV
Lovci trenutno mogu da pucaju na divlje svinje, fazane i srne, a u toku je i hranjenje divljači.

Lovačko udruženje "Emil Talijan" iz Novog Kneževca raspolaže sa 13.000 hektara i isvrsnom populacijom divljači. Trenutna populacija srna, na koju se može pucati i u zimskoj sezoni, premašuje hiljadu jedinki, što se smatra dobrom populacijom. Tokom prolećnog lova na srndaće, od približno 50 jedinki, koliko je ulovljeno, 5 je bilo za zlatnu medalju, 6 za srebrnu  i 6 za bronzanu medalju. Trenutno je, pored lova na srne, akcenat stavljen na lov na divlje svinje. Atila Agošton, predsednik Lovačkog udruženja "Emil Talijan" iz Novog Kneževca : „Ono što traje gotovo tokom cele godine, to je lov na divlje svinje. Sada u zimskim mesecima je vreme pogona. Jedan lov divlje svinje pogonom je već iza nas. Pogon je prevazišao sva naša očekivanja, na obali Tise u jednom delu žume smo ulovili 33 divlje svinje i dva šakala. Bilo je to više nego uspešno."

Prolazeći dalje kroz opštinu već smo prešli na teritoriji Lovačkog udruženja "Kočovat", koje se prostire na 10 hiljada hektara. Ovde se pored fazana na poljima pojavljuju i srne. Lorant Pioker takođe lovi ovde. On je rekao da trenutno uglavnom love fazane, kojih ima dosta, ali je populacija srna u poslednje vreme opala, tako da ih manje mogu uloviti u sezoni. „U populaciji srna je prilikom proćenog brojanja došlo do određenog pada broja jedinki. Prethodnih godina imali smo više od hiljadu srna na 10 hiljada hektara, ali ove godine smo izbrojali samo 850. Ovo je prolećno stanje populacije, to moramo svake godine prijaviti Lovačkoj komori Vojvodine, a oni nam nakon toga daju predlog koliko srna se može odstreliti."

Populacija zečeva u opštini se međutim povećala u odnosu na prošlu godinu. U sezoni koja je završena 1. decembra, na teritoriji koja pripada udruženju iz Novog Kneževca, ulovljeno je 50 divljih zečeva, ali lovci smatraju da bi ova sezona tek sada trebala da počne. Pored srna, na ovom području ima i mnogo fazana za koje dozvola za lov traje sve do 31. januara.

lov
lovačko udruženje
Vojvodina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije