Ugrás a tartalomra

Sistem uzbunjivanja javnosti "Pronađi me" namenjen je deci u životnoj opasnosti

2023.10.03
08:45
Forrás
RTS
Sistem uzbunjivanja javnosti kada dete nestane, "Pronađi me", namenjen je mališanima koje se nalaze u životnoj opasnosti, izjavio je za RTS Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Ističe da će funkcionisati sinhronizovano, te da će elektronski mediji, kada ih MUP obavesti, morati istog momenta da prekinu program da bi objavili informaciju o slučaju.

Za manje od mesec dana, 1. novembra kada u Srbiji nestane neko dete, to više neće biti problem samo te porodice i policije, nego ćemo svi moći da pomognemo. U svetu poznat kao "Amber alert", sistem uzbunjivanja javnosti kod nas je dobio ime "Pronađi me".

Igor Jurić, gostujući u Beogradskoj hronici, objasnio je da će sistem uzbunjivanja funkcionisati sinhronizovano, te da će MUP davati instrukcije kada treba da se objavljuju informacije o detetu, ističući da će biti potrebno da se ispune kriterijumi kako bi se pokrenuo.

"U 2022. godini prijavljen je nestanak 1.523 mališana, a 1.518 je pronađeno. Za petoro dece nismo imali vesti na kraju te godine", kaže Jurić.

Koji su kriterijumi pokretanja sistema

Prema njegovim rečima, sistem "Pronađi me" je namenjen deci koja su u životnoj opasnosti.

"Ako se prijavi nestanak deteta koje je mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Ako je dete mlađe od 18 godina, a u tom momentu mu je potreban lek za opstanak, ima neki oblik invaliditeta, autizam, pokrenuće se sistem. To su samo neki od kriterijuma. To je prva faza", objašnjava Jurić.

Dodaje da se u drugoj fazi uključuju svi ostali činioci – tržni centri, benzinske pumpe, markentiške i reklamne agencije koje poseduje elektronske bilborde...

Prekidanje TV programa

Govoreći o tome kako će u praksi izgledati sistem, Jurić kaže da će mediji dobiti obaveštenje od MUP-a da u istom trenutku prekinu program da bi preneli informaciju o nestalom detetu sa fotografijom, koju će kasnije imati obavezu da unište.

"Svi elektronski mediji – nacionalni i lokalni će morati da prenose informaciju na svakih 30 minuta u prvih osam sati, posle 48 sati na svakih sat vremena, nakon čega mediji nemaju obavezu da je prenose. Biće uključeni i mobilni operateri, železniče i autobuske stanice i aerodrom 'Nikola Tesla'...", navodi Jurić.

Igor Jurić je, na kraju, rekao da mu je ćerka Tijana bila motiv za upornost i istrajnost u borbi za sistem "Pronađi me".

Igor Jurić
Amber Alert
Pronađi me

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.