Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Sklonište od zime u Subotici skoro puno

2019.01.09
11:17
Forrás
Pannon RTV
Zauzeto je 21 od 25 mesta u zimskom privremenom prihvatilištu za beskućnike, onima koji su primorani na ovo rešenje obezbeđuje se ležaj, garderoba, ishrana i higijena.

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici je gotovo popunjeno, od 25 mesta zauzeto je 21. Korisnici osim ležaja dobijaju i topli čaj te ishranu tri puta dnevno. Privremeno sklonište od zime se nalazi u Gajevoj 50 i na raspolaganju je od 20. decembra. Poslednjih dana zbog minusa sve više ljudi koristi ovu uslugu. Među njima je i Đukatani Špejićim koji kaže da nema izbora osim da boravi ovde, a da su mu nakon što je stigao odmah dali nove čarape, donje rublje, toplu garderobu, te se odmah okupao.

Jelena Langof nije beskućnik ali prisiljena da ovde noći jer nije u stanju da plaća struju te ne može da ostane u svom domu. Prema njenim rečima penzija joj je jako niska te je bila prisiljena da dođe u sklonište. "Zadovoljna sam i zahvalna Bogu što me je poslao ovde. Ne kažem da sam beskućnik, imam kuću, ali su mi isključili struju, to je duga priča, ali sam zadovoljna ovim. Ima svega, hrane, koliko god nam treba" – naglašava Jelena.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U slobodno vreme mogu da se kartaju, igraju šah ili gledaju televiziju. Asistentkinja Crvenog krsta Nevena Lukić kaže da osim ležaja sa posteljinom korisnici dobijaju i ihranu tri puta dnevno, od čega je ručak kuvano jelo. Pića i voće dobijaju u neograničenim količinama, a daju im se i higijenska sredstva, korištena i nova odeća, cipele, dakle sve što im je potrebno da bi imali pristojan život dok su tamo.

Sklonište od zime postoji zahvaljujući lokalnoj samoupravi Subotice, Centru za socijalni rad, Karitasu i Crvenom krstu, a radiće do kraja zime. Svaki dan je otvoreno od 8 ujutro do 10 uveče, a postoji i noćno dežurstvo. O tome ko može da bude privremeni korisnik odlučuje Centar za socijalni rad Subotice.   

Subotica
Crveni Krst
Karitas
Sklonište od zime

Najnovije

Najčitanije

U sudaru u Kanjiži izgoreo automobil

Saobraćajna nezgoda dogodila se danas prepodne u Kanjiži. Jedno vozilo je zahvatio požar, a drugo je sletelo u jarak. Za sada nema informacija o povređenima.