Ugrás a tartalomra

Škola rvanja otvorena u Pačiru

2023.11.28
18:17
2023.11.28
19:07
Forrás
Pannon RTV
Veliko interesovanje vladalo je među učenicima lokalne škole. Pod okriljem Vojvođanske rvačke akademije otvoreno je već devet klubova, zajedno sa ovim u Pačiru, a nastaviće sa okupljanjem članova i otvaranjem škola rvanja.

Predstavljanjem podmlatka Vojvođanske rvačke akademije započelo je otvaranje škole rvanja u Pačiru, u fiskulturnoj sali osnovne škole „Moša Pijade“. Promocija je oduševila decu i odmah su stali u red do tatamija kako bi se oprobali. Ivan Kovač ima samo osam godina, ali cilj mu je da bude profesionalni rvač.

„Zato sam počeo da se rvem da bih imao dobro i zdravo telo i da bih bio snažan. Jedem mnogo povrća i voća, a da bih mogao da treniram.“

Decu u Pačiru veoma je zainteresovalo rvanje, nekoliko njih je treninge već započelo u školi rvanja u Staroj Moravici.

„Mnogo se radujem, jer smo morali da idemo preko biciklama, jednom smo išli automobilom, ovako je očigledno jednostavnije, ne treba ići daleko“ kažu Botond Nađ i Sebastijan Erdei iz Stare Moravice.

„Počeo sam rvanje jer mi se jako dopalo, i sa ovim, ako me slučajno napadnu na ulici, to je dobar odbrambeni sport. Treninzi su jako dobri, jer nas izmore, i jačaju nam i vrat i zbog toga ne možemo toliko da se povredimo“ kažu Ferenc Keler i Akoš Pinter iz Stare Moravice.

Rvanje je dvoranski sport zbog toga mu je u naselju potrebna lokacija koja obezbeđuje odgovarajuće uslove za treninge. Fiskulturna sala u školi u Pačiru je odlična za to.

„Moći će da treniraju u obnovljenoj fiskulturnoj sali, a to olakšava i roditeljima, da ne moraju da putuju do drugog naselja, ukoliko neko želi da se bavi rvanjem, već je ovde u mestu, može ovde u pačirskoj osnovnoj školi. Nadamo se da ćemo imati talentovanu decu“ rekao je Sabolč Sabolčki, predsednik Saveta MZ Pačir.

Vojvođanska rvačka akademije obezbeđuje trenere i tatamije, kao i sportsku opremu za decu. I u Pačiru će držati treninge tri puta nedeljno, u trajanju od sat i po.

„Ova aktivnost, koji je pokrenula Vojvođanska rvačka akademija sa sedištem u Kanjiži, da mađarskoj deci u Vojvodini pruži novi kvalitet u životu, ovde u Pačiru je bila uspešna. Ovo je zajednica u kojoj nikada nije bilo prisutno rvanje, ali naš cilj je da razvijamo motoriku kod dece, i ukoliko među njima primetimo decu koja su talentovana za rvanje, onda će se treneri sa njima posebno baviti“ kaže Zoltan Balint, rukovodilac kancelarije Fondacije Vojvođanske rvačke akademije.

U planu je da se ove sedmice i u  Novoj Crnji otvori škola rvanja. Nadalje, želeli bi da ovu sportsku granu prenesu i na prostor Banata – dodao je Zoltan Balint, rukovodilac kancelarije Fondacije Vojvođanske rvačke akademije.

škola
rvanje
Pačir
Sabolč Sabolčki
Zoltan Balint

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije