Ugrás a tartalomra

Škole budućnosti u Bečeju

2023.12.07
10:43
2023.12.07
17:41
Forrás
Pannon RTV
Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.

Osnovnu školu „Petefi Šandor” u Bečeju su pre četiri godine planirali da zatvore, a svoj opstanak ova obrazovna ustanova duguje Savezu vojvođanskih Mađara. Od tada u ovoj školi, koju pre svih pohađaju mađarska deca, postoji učionica visoke tehnologije, učenička zadruga, štamparija i mnoge druge novosti.

Gabrijela Potrebić Težer, direktorka Osnovne škole „Petefi Šandor”, Bečej: „Šest novootvorenih odeljenja, skoro 40 miliona evra od konkursa i skoro 365 saksija cveća, to je trenutna situacija u brojkama. Moderna učionica, svaka učionica ima interaktivnu tablu, sanjamo školu budućnosti zasnovanu na tradiciji, i nalazimo se na tom putu.”

Razvoju same škole svedoče i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, koji su posetili i Osnovnu školu „Šamu Mihalj” u Bečeju. Škola je od Pokrajinske vlade za renoviranje dobila oko 12 miliona dinara. U ovoj obrazovnoj ustanovi takođe uče, pre svih, mađarska deca.

Žolt Sakalaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje: „I ovde je u protekle četiri godine uloženo mnogo sredstava iz pokrajinskih izvora, a u školi se i trenutno izvode radovi. To se radi kako bi učenici mogli da uče u najboljim mogućim uslovima, i kako bi nastavnici mogli da rade u najboljim mogućim uslovima. To zapravo ne bi bilo moguće da u Pokrajinskoj vladi ne postoji ozbiljno zastupanje mađarskih interesa.”

Članovi delegacije su takođe posetili i preduzeće „Italico” u Bečeju, gde su videli najnovija dostignuća ove kompanije. Fondacija „Prosperitati” uložila je 42 miliona dinara u investiciju ove poljoprivredno-prerađivačke kompanije, koja ukupno iznosi 90 miliona dinara.

Bečej
Savez vojvođanskih Mađara
škola
Gabrijela Potrebić Težer
Žolt Sakalaš
SVM
Prosperitati

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.