Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Skupština grada odlučila: Subotica će dobiti tri javna spomenika

2020-05-28
21:09
2020-05-28
21:16
Forrás
Pannon RTV
Karolj Biro nekadašnji gradonačelnik Subotice dobiće spomenik u centru grada. Na Trgu Republike, pored Gradske kuće, u blizini taktilne table, biće postavljena bronzana skulptura u prirodnoj veličini.

Osim toga, spomenik će dobiti i Petar Prvi Karađorđević, srpski kralj i Ivan Antunović, bunjevački biskup.

Skupština grada jednoglasno je odlučila o postavljanju tri spomenika. Savez vojvođanskih Mađara smatra da svaka nacija koja ovde živi ima pravo da postavi spomenik svojoj istorijskoj ličnosti. Janoš Nagel, šef odborničke grupe SVM-a kaže to doprinosi i zajedničkom životu ovdašnjeg stanovništva. U spomen na Karolja Biroa fondacija Karolj Biro koju je osnovao SVM predložila je podizanje spomenika – rekao je političar. Možemo biti ponosni na njega, jer je u njegovo vreme procvetala Subotica, i izgrađen je simbol secesije u gradu – Gradska kuća, dodao je.

„U istoriji Subotice Karolj Biro je bio jedan od njenih najvećih gradonačelnika, drugi po dužini funkcije od 1902. do 1918. godine" naglasio je Janoš Nagel.

Odbornici Srpske napredne stranke smatraju da je jednovremeno podizanje spomenika odlika multinacionalnog grada. Petar Prvi Karađorđević dobiće spomenik u blizini zgrade „Jadrana" i Parka Ferenca Rajhla.

„Podizanje spomenika kralju Petru Karađorđeviću, čiji je predlagač bio gradonačlenik Bogdan Laban, pokazuje veliki ponos i zadovoljstvo da ćemo ubuduće moći da vidimo ispred Sokolskog doma spomenik jednom od najomiljenijih vladara, bliskom narodu, našem čika Peri" rekla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti (SNS).

Podizanje tri spomenika Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca smatra najboljom odlukom sadašnjeg skupštinskog saziva. Spomenik Ivanu Antunović, koji će biti postavljen na trgu ispred Katedrale Svete Terezije nije važna samo za Bunjevce, već i za katolike. Biskup Ivan Antunović je utemeljivač identiteta Bunjevaca na ovom prostoru, a bio je predstavnik i svih katolika na ovom prostoru –dodao je Mirko Bajić.

Pokret za građansku Suboticu je  podržao postavljanje spomenika, ali su skrenuli pažnju na to da je potrebno ponovo postaviti stare, srušene spomenike. „U prvom redu spomenik carici Sisi, koja je bila kraljica Ugarska i Hrvata i čija je bista bila u parku pored Železničke stanice. Ona je takođe nestala u burnim događajima 1918. godine" rekao je Miroslav Milojević, zamenik šefa odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Skupština grada donela je odluku i o dodeli nagrade „Dr Bodrogvari Ferenc". Priznanje će dobiti Žombor Roža, diplomirani građevinski inžinjer, koga prepoznajemo po inovativnim intelektualnim veštinama kojima kod dece  pobuđuje kreativnost i ljubav prema šahu.

skupština grada
Subotica
Janos Nagel
Mirko Bajić
Karolj Biro
spomen
Izbori 2020

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.