Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanović

Skupština usvojila rebalans budžeta, izabran novi ministar privrede

2023.09.06
13:15
2023.09.06
15:38
Forrás
Tanjug
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za 2023. godinu. Izabran je i novi ministar privrede Slobodan Cvetković.

Usvojili su i izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na gorivo, cigarete, alkoholna pića i kafu za osam odsto. Poslanici dela opozicije, koji su izašli iz poslaničkih klupa, ometaju i danas rad parlamenta – prave buku, duvaju u pištaljke, dok predsedavajući pokušava da ih nadglasa.

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije. Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.

Usvojenim zakonom uvodi se sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom, precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su obavezni da skeniraju akciznu markicu obeleženu QR kodom.

Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima.

Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je je utvrđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Rebalansom su obezbeđena sredstva za nove kapitalne projekte i investicije u iznosu od dodatnih 23 milijarde dinara. Za dodatne subvencije u poljoprivredi obezbeđeno je 35 milijardi dinara, za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu 3,9 milijardi dinara.

Rebalansom je obezbeđen i novac za ispaltu pomoći od po 10.000 dinara majkama dece do 16 godina, za povećanje penzija od 5,5 odsto i istu povišicu prosvetnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite.

Novi ministra privrede Slobodan Cvetković polažio je zakletvu. Za njegov izbor glasalo je 148 poslanika, dva su bila protiv.

Cvetkovića je na tu funkciju predložila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ana Brnabić naglasila je juče da njen predlog nije slučajan, posebno kada se zna da nam predstoji organizacija velike manifestacije Ekspo 2027, a Cvetković, kao neko ko je dugo vodio Novosadski sajam, ima veliko znanje i iskustvo u organizaciji velikih manifestacija.

Za vreme Cvetkovićevog desetogodišnjeg vođenja sajma, Novosadski sajam se razvio u renomiranu kompaniju u oblasti sajamske industrije, rekla je premijerka.

skupština
Skupština Srbije
Slobodan Cvetković

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.