Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Slab prinos, niska otkupna cena

2022.07.03
16:49
2022.07.03
18:36
Forrás
Pannon RTV
Kvalitet ječma je znatno lošiji nego prošle godine - kažu poljoprivrednici iz Kanjiže.

Žetva u opštini Kanjiža se polako bliži kraju. Prinos pšenice i ječma kreće se od 1,5 do 3 tone po jutru. Kvalitet ječma je znatno lošiji nego prošle godine, a stao je i njegov otkup, dok se cena pšenice kreće između 33 i 35 dinara.

U ovoj opštini na obali Tise, žetva je počela početkom juna. Poljoprivrednici kažu da nisu zadovoljni prinosom ječma. Kvalitet i količina požnjevenog žita nisu ni približno isti ko prošle godine. Otkupna cena je u početku bila 36 dinara, ali je već za nekoliko dana počela da pada, bilo je, međutim, i proizvođača koji više nisu ni mogli da prodaju svoj rod, jer je otkup stao.

Pannon RTV

Jožef Madar, proizvođač: „Moje kolege i ja smo uvek za ječam govorili da ako ječam pređe u klasje, onda će roditi, ali ove godine se to nije desilo. Ječam je prešao u klasje, po poljima, naravno ne na svim parcelama, ali se na mnogim mestima osušio od vrha do dole, prinos je takođe bio veoma mali, a kvalitet, što do sada nikada nisu merili, gramažu. Bilo je takvih primeraka kod kojih se nije moglo ni izmeriti, skoro pa je podsećalo na zob."

Ječam je rodio u proseku dve tone po jutru, ali ni kod pšenice ne možemo računati na mnogo veći prinos. Nažalost, ova kultura je poslednjih godina u priličnoj meri potisnuta u drugi plan, jer bez obzira na to što je ranijih godina rod bio dobar, otkupna cena je bila niska. Ove godine se, međutim, sve desilo obrnuto.

Pannon RTV

Čaba Boršoš, otkupljivač: „Počeli smo da otkupljujemo pšenicu, i kupujemo je po tri različite cene, jer je otkupljujemo na tri različita načina. Počeli smo da otkupljujemo po cenama od 35, 36, 37 dinara. Postojala je određena količina koju je naša firma uspela da proda još po boljoj ceni, ali nakon što je to popunjeno, vratili smo na cenu od 33, 34, 35 dinara, jer smo u skladu sa tom cenom mogli i mi da prodamo."

Pored prinosa i otkupne cene, probleme poljoprivrednicima zadaje i plaćanje iznosa za zakup zemljišta. U mnogim slučajevima za jedan jutar zemlje moraju da plate cenu koja odgovara 1-1,5 toni pšenice.

ječam
prinos
otkupna cena
Jožef Madar
Čaba Boršoš

Najnovije

12:08, Frissítve: 12:18

Doprinos ograničenja

Majstorska radionica Međunarodne umetničke kolonije „9+1" u Staroj Moravici organizovana je 20. put. Tema ovogodišnjeg stvaralačkog kampa je: Doprinos ograničenja.
08:14, Frissítve: 09:45

Šta znači zeleno daljinsko grejanje?

Ekološki prihvatljivo, zeleno daljinsko grejanje postaje sve više rasprostranjeno u međunarodnoj praksi, uglavnom u Zapadnoj Evropi, ali već vidimo dobre prakse koje se primenjuju u zemljama u okruženju Srbije.

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Motociklizam je doživljaj života na dva točka

Armija motocikala, kožne jakne i rok muzika - to su neizostavni elementi jednog dobrog moto susreta. To su karakteristike i moto susreta u Molu, koji je organizovan drugi put i koji je već sada veoma popularan.