Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Slabiji prinos začinske paprike

2020.09.02
21:28
Forrás
Pannon RTV
Zbog nepovoljnih vremenskih uslova kasnije sazreva rod, tako da će i berba u Vojvodini biti pomerena.

Zbog nepovoljnih uslova biljka je tražila veću pažnju i više izdataka, što umanjuje prihode.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Berba začinske paprike ove godine će kasnije započeti jer je još mnogo zelene paprike na stablima. Ratari kažu da promenljivo vreme ove godine nije pogodovalo uzgoju paprike.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

U polju na gazdinstvu Jožefa Saboa polako zri začinska paprika. Ovaj ratar iz Adorjana očekivao je veći prinos. Kaže, kvalitet neće biti lošji nego prošle godine, ali će prinos biti tek polovina od lanjskog: „Paprika voli toplo, ali toj vrućini potrebne su i padavine. Padavina nije bilo, zalivali smo koliko se moglo. Nije samo to uticalo da je slabiji rod. Ove užasne temperature koje su bile, vrućine od preko 40 stepeni, ni to ne voli."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Jožef Babinski gaji papriku na tri parcele. Ovaj poljoprivrednik kaže da ima dovoljno sezonskih radnika. Na njegovoj zemlji nadničari će već početkom naredne sedmice početi sa skidanjem sazrelog roda. Začinsku papriku predaje jednom martonoškom preduzeću. „To je istina da kada smo potpisali ugovor, potpisali smo ga na 50 dinara po kilogramu. Ali uglavnom do kraja godine vlasnik koriguje cenu, ukoliko je to potrebno."

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vrućine koje su vladale poslednjih dana nisu prijale ni bokorima začinske paprike koji su još u cvetu. Na mnogo mesta cvetovi su otpali. Ratari procenjuje da će prinos biti tek  na nivou polovine prošlogodišnjeg.

začinska paprika
paprika
prinos

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.