Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Slavljenje tradicije u Senti

2020-03-08
13:20
Forrás
Pannon RTV
Lokalne grupe posvećene očuvanju tradicije i običaja predstavile su se na 22. proslavi naših običaja u Senti. Manifestacija je održana u Domu kulture.

Manifestacija je i ove godine imala dva dela. Prvo je u društvenoj sali Doma kulture otvorena izložba hrane pripremljene od mlečnih proizvoda. Ukupno šest grupa predstavilo se slanim i slatkim namirnicama.

„Prijavila sam se sa tortom od sira, punjenjem od sira, grizom u mleku, pužičima od sira i sa još mnogo toga drugog. Radila sam uglavnom na osnovu tradicionalnih recepata, koje sam naučila od svojih baka i mame" kaže Angeš Gergelj, učesnica.

Izložene specijalitete ocenjivao je stručni žiri.

„Kriterijumi žirija su sledeći: negovanje tradicije, doslednost, odnosno da li je izloženo povezano sa temom, u smislu postavke da li postoji timski nastup, kreativnost, ideja, ukrašavanje u okviru teme, estetika, odnosno osećaj za lepo i postavljanje stola – sve to je povezano sa osnovnim ciljem" kaže Agneš Nađ Abonji, članica žirija, etnolog

Nakon izložbe gastronomskih specijaliteta, posetioce je očekivao i kulturni program u zgradi pozorišta. Program je otvoren zajedničkim nastupom orkestra „Juhas" i Ane Čizmadije.

Na sceni se predstavilo ukupno deset grupa. Njihove nastupe takođe je ocenjivao stručni žiri, koji je nastojao i da učesnicima pruži dobre savete kako bi u junu što bolje nastupili na festivalu „Durindo".

„Večeras smo nastupili sa jednim potiskim spletom. Izuzetno nismo radili kao za „Durindo", sa igrom od četiri minuta, nego smo nastupili sa jednim spletom od sedam i po minuta vesele muzike" kaže Friđeš Tot Uđonka, umetnički rukovodilac Kulturnog društva „Adi Endre", Tornjoš.

Manifestacija je, kao i prošle godine, trajala čitav dan. „Smatram da je za nas veoma važno da već u dečijem uzrastu ulijemo u dečija srca poštovanje prema precima, negovanje tradicije i osećaj za nju. Zbog toga se ova manifestacija proteže na čitav dan. Pre podne se predstavljaju dečije grupe, a popodne je publika mogla da vidi odrasle" kaže Ana Hajnal Barat, organizator.

Manifestacija je održana u duhu nacionalnog jedinstva.

Senta
tradicija
običaji

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije