Ugrás a tartalomra

Sledeće godine niža kamata na stambene kredite

2023.12.01
08:04
2023.12.01
08:10
Forrás
RTS
Čak 70 odsto stanova u Srbiji se plaća gotovinom, a cenu kvadrata diktiraju inflacija, poskupljenje građevinskog materijala i nedostatak radne snage.

Na Međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope, koja je okupila više od 150 stručnjaka, dobra vest stiže od bankara - sledeće godine biće niža kamata na stambene kredite.

Srbija postaje sve interesantnija međunarodnim investitorima, jer po povoljnim uslovima nudi poslovne i logističke prostore, ali i industrijske zone.

Raste i potražnja za svim vrstama nekretnina, a cene su na maksimumu. Međutim, to ne zavisi samo od tražnje, već i od inflacije na evropskom nivou i realne kupovne moći. U Beogradu se godišnje proda oko 20.000 stanova, što je relativno malo.

Problem na domaćem tržištu nekretnina predstavlja činjenica da tržište ne može da ispuni zahteve postavljene Zelenom agendom Evropske unije.

"Konkretno kod nas se odnose na izmenu i dopunu zakona o planiranju i izgradnji, gde je sad uvedena obaveza takozvanog zelenog sertifikata, da stambeni objekti koji ne poseduju energetske pasoše, moraju pribaviti energetske pasoše i izvršiti određena ulaganja da bi dobili određeni nivo energetskog pasoša“, kaže Danijela Ilić iz Nacionalne asocijacije procenitelja Srbije.

Za poslednjih 10 godina tržište nekretnina u Srbiji se brzo razvijalo, ali ga nije pratila ravnomerno razvijena infrastruktura.

"Ako pogledate razvoj tržišta u Srbiji, neke oblasti su razvijenije od drugih, na primer, tržište logistike je u Srbiji veoma razvijeno, čak i u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju koje su članice EU, a na drugoj strani nedostaje određena infrastruktura kao što su pruge, mostovi, podzemne železnice“, kaže Ksanad Ksuroz iz Properti foruma u Mađarskoj.

Ono što nedostaje u Srbiji jesu visoko kvalitetne stambene jedinice. Učesnici Konferencije podsećaju da velika potražnja i nedostatak dobrih i uknjiženih stanova dovode do povećanja cena, kao što je sada slučaj.

stambeni kredit
stan
kredit
kamata

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije