Ugrás a tartalomra

Slobodna zona Subotica biće proširena i na Kanjižu

2023.10.03
13:05
2023.10.03
16:38
Forrás
Pannon RTV
Proširenje Slobodne zone, uvećanje osnovnog kapitala Suboticagasa, kao i informacija o upisu dece u školu – između ostalog to su teme koje će se naći na dnevnom redu narednog zasedanja Skupštine grada.

O detaljima dnevnog reda govorio je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada na konferenciji za novinare. Pred odbornicima u četvrtak je 11 tačaka dnevnog reda.

Aktivnosti Slobodne zone Subotica biće proširene i na opštinu Kanjiža – to je jedna od glavnih tema na narednoj sednici Skupštine grada. Proširenje je značajno jer će imati pozitivan privredni uticaj, a važno je i sa stanovišta otvaranja novih radnih mesta – objasnio je dr Balint Pastor. Predsednik Skupštine grada Subotice dodao je da osim odluke gradskih odbornika, inicijativu treba da odobri i vlada Srbije.

Konkretno radi se o dva preduzeća iz naselja Doline u opštini Kanjiža. Teritoriju Slobodne zone Subotica u aprilu smo proširili na opštinu Senta, a sada ćemo je proširiti na Kanjižu“ rekao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Odbornici će odlučivati i o povećanju osnovnog kapitala Javnog komunalnog preduzeća Suboticagas. Prema rečima dr Balinta Pastora preduzeće može da služi kao primer u pogledu finansijske stabilnosti. Stalno se radi na proširenju gasne mreže, a to se ne odnosi samo na Suboticu i Palić, već je nedavno i na Šupljaku izgrađen gasovod u dužini  više od deset kilometara.

Osim toga, glasaće se i o temama iz oblasti obrazovanja, odnosno prihvatiće izveštaje o upisu dece.

„Ovo se smatra tehničkom odlukom, jer svake godine na početku školske godine prihvatamo ove izveštaje. Ono zbog čega bih ih sada ipak izdvojio je zbog toga što brojke nisu uvek ovako dobre kao ove godine. Sada možemo da kažemo da je u ukupno 20 subotičkih osnovnih škola, pre mesec dana za 72 učenika više u prvim razredima započelo svoje školovanje. Na mađarskom jeziku je 46 učenika više nego u prethodnoj nastavnoj godini. U slučaju subotičkih srednjih škola više je 162 učenika."

Na dnevnom redu je i donošenje odluke o izradi prostornog plana za ukinutu prugu Opšta bolnica u Subotici – Crvenka, kao i izmena zone generalne regulacije u prostoru između Kervaroša i Palića.

Kanjiža
slobodna zona
Dr Balint Pastor

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.