Ugrás a tartalomra

SNS se ograđuje od istupa pravoslavnog sveštenika u Kanjiži

2020.02.02
12:13
Forrás
Pannon RTV
U saopštenju opštinski odbor SNS-a u Kanjiži izražava nezadovoljstvo zbog dela govora pravoslavnog sveštenika kojim je povredio pripadnike sprske i mađarske nacionalnosti.

Opštinski odbor Srpske napredne stranke u Kanjiži izdao je saopštenje povodom istupa pravoslavnog sveštenika Jovice Mojsilovića na Svetosavskoj akademiji koja je održana u prostorijama Knese. U saopštenju se kaže da se na kraju službenog govora, sveštenik obratio prisutnima „iznoseći svoj lični stav na temu odnosa mađarske i srpske zajednice što svakako nije stav SNS-a i i samim tim se O.O. SNS-a apsolutno ograđuje od iznesenog stava i izjave sveštenika".

Dalje se u saopštenju navodi da opštinski odbor SNS-a u Kanjiži izražava svoje „nezadovoljstvo zbog dela govora pravoslavnog sveštenika kojim je povredio pripadnike srpske i mađarske nacionalnosti, kao i slobodnu volju svakog građanina da za svoj suživot bira drugog čoveka nezavisno od nacionalne i verske pripadnosti". Opštinski odbor SNS-a u Kanjiži navodi da svoje postojanje dokazuju kroz svoja dela, da je među članovima ove partije i veliki broj pripadnika mađarske manjine koji zauzimaju visoke pozicije

Da podsetimo: pravoslavni sveštenik Jovica Mojsilović je svetosavsku akademiju iskoristio da u govoru omalovaži pripadnike mađarske manjine, deo srpske zajednice i rukovodstva opštine, kao i da se bavi izborom rukovodstva sprskog udruženja u opštini. Njegove izjave naišle su na neodobravanje među građanima, na društvenim mrežama, a reagovao je i opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara saopštenjem u kojem se navodi da je sveštenik izrekao rečenice koje ne mogu sebi da dozvole ni laici koji pripadaju hrišćanskoj zajednici, a posebno ne sveštenik. Kanjiška organizacija SVM-a govor pravoslavnog sveštenika sve je uvredio kada je izrekao svoje verske i nacionalne stavove, pretio, širio međunacionalnu netoleranciju i žigosao one Srbe za koje smatra da nisu dovoljno privrženi. SVM je takođe izrazio očekivanje da se SNS ogradi od istupa pravoslavnog sveštenika.

Saopštenje Opštinski odbor Srpske napredne stranke:

Поштовани суграђани,


27. јануара, у дану када православни верници славе једног од највећих српских светаца, Светог Саву, Локална самоуправа  Кањижа, организовала је свечану академију у просторијама културног центра Кнеса у Кањижи.

Уз присуство великог броја наших суграђана, дан првог српског просветитеља, уприличен је учешћем бројних извођача мађарске и српске националности. Изражавајући своју захвалност за подршку и разумевање, господин Небојша Ракић , заменик председника општине Кањижа и председник О.О. СНС-а Кањижа, нагласио је да су јединство и слога, а пре свега једнакост основни постулати који ову Општину чине пожељним местом за живот.
Узимајући у обзир да је тај дан, тренутак уједињења око заједничке идеје, бирати најбоље за све нас, а посебно за нашу децу, а поштујући цркву као институцију вере, још једном је показао какав је став Српске заједнице.

Уважавајући горе наведено, место учесника у програму, припало је и представницима Српске Православне цркве. Након освећења славског колача, присутнима се обратио православни свештеник, Јовица Мојсиловић, рекавши пар реченица о лику и делу Српског свеца. На крају службеног говора, обратио се присутнима, износећи свој лични став на тему односа Мађарске и Српске заједнице, што свакако није став СНС-а и самим тим се О.О. СНС-а апсолутно ограђује од изнесеног става и изјаве свештеника.

Научени да поштујемо иституацију и појединца, али и да одвојимо једно од другог, не сматрамо да је дан нашег Српског просветитеља „срозан у достојанству“, управо поштујући све друге учеснике програма који су учинили велики напор да тај дан буде оно што и заслужује, а не да буде базиран на изјави пoјединца.

С обзиром да О.О. СНС Кањижа, своје постојање показује кроз своја дела, чланство ове политичке опције управо чине припадници мађарске и српске националности у готово истом проценту.  Поштујућу мађарску културу, начин живота и веру, колико и српску, част у челним позицијама странке указана је управо припадницима Мађарске националности. Сваки католички и православни празник обележен је истом радошћу свих наших чланова СНС-а, што јасно указује на наш став !

О.О. СНС Кањижа изражава своје незадовољство због дела говора православног свештеника којим је повредио припаднике Српске и Мађарске националности као и слободну вољу сваког грађанина да за свој суживот бира другог човека независно од националне и верске припадности.

Председник Републике Србије и председник СНС-а, господин Александар Вучић, заступа и промовише политику мира, толеранције, узајамног поштовања и сарадње на целој територији Републике и шире. Политика разговора, договора и преговора је једина политика која гарантује мир.

Следећи ту политику, припадници Српске заједнице као и чланови СНС-а наставиће да раде на стварању што бољих услова за заједнички живот свих нација на овим просторима и то без напора већ уз задовољство !

Овим путем, позивамо колеге из странке Војвођанских Мађара и све друге колеге који политички делују на овом простору, да прокламују принципе суживота, заједништва, поштовања, уважавања и међусобне толеранције, како би заједничким деловањем створили што бољу климу за живот свих нас.

Srpska Napredna Stranka
Kanjiža

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.