Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Sprečavanje potonuća katedrale Svete Terezije u Subotici

2019-12-11
14:39
Forrás
MTI
U toku daljnja ispitivanja za pronalaženje rešenja, uz podršku mađarske vlade.

Ispitivanje koje finansira Vlada Mađarske sa 79 miliona forinti, vrši se radi zaustavljanja potonuća katedrale Svete Terezije u Subotici – potvrdio je danas Tamaš Šanda u Budimpešti. Parlamentarni državni sekretar Ministarstva za inovacije i tehnologiju je rekao da se očekuje da stručnjaci u roku od tri meseci završe ispitivanja i pripreme tehnički predlog za kompletnu rekonstrukciju. Katedrala izgrađena u kasnom baroknom stilu u drugoj polovini 18. veka na močvarnom području, neprestano tone a njeni tornjevi se udaljavaju jedan od drugog.

Poslednjih godina stručnjaci su pokušali na više načina da utvrde zemlju i zaustave naginjanje tornjeva, ali do sada bez uspeha – objasnio je državni sekretar. On se nada, da će se nakon ovih ispitivanja pronaći tehnologija 21. veka za saniranje ovog objekta.

katedrala
Subotica
katedrala Svete Terezije
mađarska vlada
Tamaš Šanda

Slične vesti

Najnovije

20:17

Berza odeće u Gornjem Bregu

Drugi put je održana besplatna zimska berza odeće u velikoj sali Zadružnog doma u Gornjem Bregu. Akciju, za kojom je bilo ogromno interesovanje, organizovao je lokalni Volonterski centar.
18:41, Frissítve: 18:55

Brže do duplikata pasoša

Neće biti potrebno objavljivanje  u "Službenom glasniku" i poništavanje izgubljenog  ili ukradenog pasoša. Dovoljno je oglašavanje na sajtu MUP- a.

Najčitanije

Zapalila se kuća u Novom Kneževcu

Pretpostavlja se da su migranti prouzrokovali požar u kući u Novom Kneževcu. Reč je o napuštenom objektu na putu koji vodi prema Đali.