Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Srbija može da koristi mađarska skladišta gasa

2022.05.25
14:17
2022.05.25
17:05
Forrás
Pannon RTV
Srbija će imati mogućnost da koristi mađarska skladišta prirodnog gasa, kako bi se pripremila za zimu – dogovor o tome su u Budimpešti postigli ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Dvojica političara su razgovarala i o tome da će Srbija i Mađarska međusobno obezbediti tranzit energenata u svim okolnostima, i da će doprineti međusobnoj garanciji energetske bezbednosti.

Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su u subotu, na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu prvi put govorili o tome da je Srbija zatražila skladišne kapacitete od Mađarske, a da je susedna država spremna da to bez problema obezbedi. Tada je rečeno da će praktični detalji biti dogovoreni za nekoliko dana. To se sada desilo u Budimpešti. Ministar finansija Siniša Mali je posle zajedničke konferencije za novinare rekao da će Srbija predstojeće zime uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa u mađarskim rezervoarima, iz kojih će Srbija moći da pokrije polovinu svojih dnevnih potreba.

„Krajem juna počinjemo da punimo ova dva skladišta, a od oktobra već možemo da koristimo gas koji je tamo uskladišten. Tri miliona kubnih metara dnevno u oktobru, 6 miliona kubnih metara dnevno od novembra do februara, i u martu ponovo tri miliona kubika."

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, Peter Sijarto je saopštio da je južni transportni pravac izuzetno važan za snabdevanje Mađarske prirodnim gasom, 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa svakodnevno stiže u Mađarsku preko Srbije, a transport prirodnog gasa iz Mađarske u Srbiju takođe teče nesmetano. Sve to pokazuje da smo jedni drugima pouzdani partneri u tranzitu, i da održavamo bezbednost tranzitnih transportnih pravaca jedni prema drugima - podvukao je mađarski ministar.

„Zainteresovani smo za regionalnu saradnju, zainteresovani smo u tome da nabavke budu zajedničke, jer u trenutnoj izuzetno teškoj i neizvesnoj situaciji, saradnja daje sigurnost, zajedničke nabavke obezbeđuju sigurnost, tako da je naravno naš odgovor na regionalnu berzu energenata apsolutno pozitivan."

Dvojica ministara su se takođe dogovorila i oko toga da udvostruče kapacitete za povezivanje elektromreža između dve zemlje, ali će za to biti potrebno 6-8 godina. Peter Sijarto je takođe naglasio da pretnja zatvaranjem tranzitnih ruta za naftu i gas predstavlja pretnju jedinstvu Evropske unije, i da bi to ozbiljno narušilo solidarnost između država članica. Dodao je: Mađarska neće glasati za predlog Brisela o uvođenju embarga na naftu, sve dok taj predlog ugrožava snabdevanje Mađarske energentima.

Srbija
Mađarska
gas
Peter Sijarto
Siniša Mali

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.