Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Šta je uzrok neobjašnjivo visokih računa za vodu?

2021.09.21
17:41
2021.09.21
17:47
Forrás
Pannon RTV
Mnogi Subotičani se žale zbog visokih iznosa na računima za vodu. Mnogi nezadovoljni potrošači zbog toga su podneli reklamaciju na šalteru JKP „Vodovod i kanalizacija".

Veliki broj građana stajao je u utorak pre podne ispred šaltera za reklamacije gradskog vodovodnog preduzeća. Zoltan Višnjei iz Bačkih Vinograda takođe će uložiti žalbu jer je navodno potrošio 500 kubnih metara vode između dva očitavanja vodomera. Do sada je mesečno trošio između pet i 12 kubnih metara vode. Račun mu iznosi preko 30 hiljada dinara, a to ne može da isplati od penzije. „Imam malu česmu, tamo gde je kuća, da mi je tu iscurila voda, da je pukla cev, onda bi voda već bila do grla, zato sam došao da predam reklamaciju."

Pannon RTV

I Subotičanka Tereza Sabo Hanđa je nezadovoljna zbog iznosa na računu za vodu. Smatra da greške koje su počinjene prilikom očitavanja vodomera, od strane preduzeća koje je „Vodovod" angažovao, ne treba da snose građani: „Pročitala sam saopštenje javnog preduzeća o tome da imaju određene probleme sa čitačima vodomera, onda su taj problem brzo rešili, unutar nekoliko dana, što je za pohvalu. Međutim, dobro bi bilo da zbog nemarnosti i netačnosti čitača vodomera nemam ja štete, i da ne moram za ova dva meseca da platim račun od 12 hiljada dinara. Nikada do sada nisam toliko platila. Do sada sam u proseku plaćala između 1900 i 2000 dinara za sve komunalne usluge."

Pannon RTV

Gabrijeli Ličini sa Palića računi za vodu za poslednja dva meseca duplirali su se u odnosu na dosadašnje: „Do sada sam mesečno plaćala sedam, osam, ili pet kubnih metara, sada je to skočilo na 18 i 19 kubnih metara. Bila sam kod vodovodnog preduzeća i sat je navodno dobar, neće izaći da ga kontrolišu, a ja ću sama nadalje da kontrolišem potrošnju."

Pannon RTV

Na računima za jul i avgust JKP „Vodovod i kanalizacija" računalo je prosečni utrošak. U tom periodu u toku je bila javna nabavka za izbor preduzeća koje će obavljati posao očitavanja vodomera. Od 15. septembra subotička domaćinstva ponovo obilaze čitači vodomera. Direktor komunalnog preduzeća kaže da oni koji su u protekla dva meseca manje platili, sada će platiti viši račun, dok oni koji su više platili u protekla dva meseca, sada će imati nešto niži račun.

„Važno je naglasiti da niko nije oštećen, jer je vodomer pouzdan merni instrument i pokazuje kolika je potrošnja. Kada se on očita, na osnovu toga utvrđuje se visina računa. Kod onih potrošača koji su uložili žalbu problem može biti na dva mesta: ili stanje vodomera nije odgovarajuće, odnosno loše je očitano, ili druga stvar, ukoliko to neko ne želi da prihvati ili kaže da je sigurno da potrošnja nije tolika, može da se žali kod „Vodovoda" da je sat pokvaren" rekao je Đerđ Šugar, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija".

U tom slučaju vodovodno preduzeće će skinuti sat i poslati u Beograd na procenu ispravnosti instrumenta. U više od 90 odsto slučajeva pokaže se da su vodomeri ispravni, kaže Đerđ Šugar, direktor komunalnog preduzeća.

račun
voda
Subotica

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije