Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Štete od mraza sve vidljivije u voćnjacima

2022.04.19
19:20
2022.04.19
19:25
Forrás
Pannon RTV
Voćari u severnoj Bačkoj i dalje su zabrinuti, jer su štete od mraza u voćnjacima sve očiglednije. Tvrdi minusi prave veliku štetu, posebno na voćkama kajsije, jabuke i na koštičavom voću.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Poslednjih nedelja su mrazevi izmereni na više mesta u Vojvodini, pa se voćari plaše kakav će biti ovogodišnji rod. Najveća šteta je na kajsijama, dok se još se ne zna u kojoj meri su oštećene jabuke koje su u fazi cvetanja.

Šandor Abraham, uzgajivač jabuka, Hajdukovo: „Osamdeset odsto kajsija se smrzlo. A jabuka je tek počela da cveta. Prognozirali smo, kada je vreme u pitanju, da će juče i jutros biti mraza, ali su hvala Bogu izostali. Međutim, temperatura je na perifernim delovima dostigla -2, -3 stepena. Još nije moguće tačno znati koliko je štete taj mraz naneo jabukama.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ištvan Erdeg iz Bačkih Vinograda još ne primećuje značajnija oštećenja u svom voćnjaku, ali je zbog mrazeva osetno manje cveća. Pokušao je da spreči ozbiljnije štete od mraza istom metodom kao i prethodne godine. „Prošle godine je bio jedan program, koji smo realizovali do kraja. Preventivno smo koristili razne hormone, aminokiseline i đubriva. Ako to sada počnemo, ne znam koliko će biti uspešno.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Čim drveće počine da pupa u proleće, ono postepeno gubi otpornost i postaje sve osetljivije na mraz. Inženjer za zaštitu bilja, Hajnalka Pastor Bognar rekla je da je koštičavo voće, koje rano cveta posebno ugroženo. „Višnje, trešnje, šljive koje prvo razvijaju cvet, a zatim i lisnu površinu. Sve su u opasnosti. Na osnovu analiza, još ne znamo kolika je šteta, ali kažu da štete ima i tu. I ovde je bilo više štete kod voće koje ranije zri, jer su tada bili najduži mrazevi.”

Pastor Bognar je istakla da danas postoji nekoliko metoda sa kojima se može braniti od šteta od mraza. Takva su, na primer, sredstva za jačanje imuniteta i različita druga sredstva, ali postoje i tradicionalne metode, kao što je dimljenje i mešanje vazduha, ali inženjer zaštite bilja preporučuje i zalivanje.

šteta
mraz
voćnjak
voće

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije