Ugrás a tartalomra
Pixabay

Štetne su i nove vrste duvanskih proizvoda

2023.01.31
19:07
2023.01.31
19:13
Forrás
Pannon RTV
U svetu puši više od milijardu ljudi, a u Srbiji je oko 2,5 miliona pušača. Od posledica pušenja godišnje u svetu umre osam miliona ljudi, od toga 1,2 miliona su nepušači, ali su bili izloženi duvanskom dimu.

U Srbiji gotovo 32 odsto stanovništva starijeg od 15 godina puši cigarete, lulu ili neku vrstu zagrejanog duvanskog proizvoda. Dok broj opada pušača cigareta, raste broj korisnika novih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Među mladima od 16 godina starosti njih 11 odsto je već probalo nargile, njih 5,5 odsto je koristilo električne cigarete, a 3,2 odsto zagrejane duvanske proizvode. Od mladih koji koriste e-cigaretu, njih 62,4 odsto nikada ranije nije pušilo.

Danas je nacionalni dan bez duvanskog dima, koji ima za cilj da skrene pažnju na štetne posledice koje imaju po zdravlje duvanski proizvodi i dim. Naglasak je stavljen na zaštitu mladih, kako bi se predupredilo da iz radoznalosti mladi u vrlo ranom uzrastu zapale cigaru, čulo se na predavanju.

U Crvenom krstu u Subotici za subotičke gimnazijalce je održano predavanje na temu „Novi duvanski proizvodi – nargile i električne cigarete“ koje je trebalo da ih informiše i upozna ih sa opasnostima.

„Postali su sada moderni zato što se koristi posebna vrsta duvana koji je aromatizovan i koji privlači decu. To je i razlog zbog čega praktično to i koriste. Radi se o proizvodu koji uopšte nisu nimalo bezopasni i, kako ih oni plasiraju, kao manje štetni, zato što deca veruju da nargile ne mogu stvoriti zavisnost i veruju da to filtriranje kroz vodu predstavlja, da tako kažem, pravu vrstu „filtera“ koja čini taj dim bezbednim, što apsolutno nije tačno“ rekla je dr Nada Kosić Bibić, stručni saradnik Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

duvan
Nada Kosić Bibić
Zavod za javno zdravlje Subotica

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.