Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Strateška važnost brze pruge Beograd-Budimpešta

2021.02.25
21:11
Forrás
Pannon RTV
Obnova brze pruge na liniji Subotica-Segedin mogla bi biti gotova do leta 2022.godine, a brza pruga Beograd-Budimpešta mogla bi biti dovršena u dogledno vreme, rekao je Tomislav Momirović u parlamentu Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je odgovorio na pitanja Daniela Đivanovića, koja se odnose na ovu oblast. Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara je zatražio od ministra informacije o ulaganjima u železničku infrastrukturu koja povezuju Srbiju sa Mađarskom. Poslednjeg četvrtka u mesecu, poslanici republičkog parlamenta imaju mogućnost da postavljaju pitanja premijeru i članovima vlade.

Brza pruga Beograd-Budimpešta od strateškog je značaja za saradnju Srbije i Mađarske - naglasio je Daniel Đivanović. Republički poslanik SVM-a je dodao da bi obnova železničke pruge na liniji Subotica-Segedin, koja je bila uključena u koalicioni sporazum između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, takođe bila od najveće važnosti, uglavnom zbog prevoza radnika koji zbog posla moraju svakodnevno da prelaze granicu, kao i zbog studenata. Đivanović je zatražio odgovor na pitanje kada će ovi projekti biti dovršeni, posebno deo brze pruge između Beograda i Subotice: „Da li se radovi odvijaju prema planu dinamike? Koji je rok za završetak prve i druge faze radova? A kada se planira da se započne rad na trećoj fazi, između Novog Sada i Subotice? "

Tomislav Momirović je naglasio da je već raspisan konkurs za kupovinu železničkih vagona koji će saobraćati na pruzi Beograd-Subotica. Prema rečima nadležnog ministra, vozovi će moći da razviju brzinu od 200 kilometara na sat. Trenutno su u toku pripremni radovi na deonici Novi Sad-Subotica: „Deonica između Beograda i Novog Sada biće završena do kraja ove godine. Ovo će se sigurno realizovati. Paralelno su započeli radovi, pripremni radovi na deonici između Novog Sada i Subotice. Kao što ste rekli, ovo je prometni koridor koji povezuje Beograd i Budimpeštu. To su strateški pravci za nas. "

Ministar je dodao da se očekuje da će ovog leta početi radovi na deonici brze pruge Novi Sad-Subotica. Do leta 2022.godine može se završiti rekonstrukcija železničke pruge Subotica-Segedin, koja će koštati oko 110 miliona evra. Daniel Đivanović, republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, sa zadovoljstvom je primetio da, uprkos pandemiji virusa korona, ulaganja u razvoj javne infrastrukture u Srbiji, nisu prestala.

brza
Beograd-Budimpešta

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!